Chudým nestačí drobty ze stolu bohatých, píše papež panamerickému summitu

11.4.2015 

Druhým jednacím dnem dnes v Panamě pokračuje sedmý panamarický summit, který včera stiskem ruky zahájili nejvyšší představitelé Kuby a Spojených států amerických, Barack Obama a Raúl Castro. Svatý stolec na setkání 33 hlav amerických států zastupuje kardinál státní sekretář Pietro Parolin. V úvodu summitu přečetl poselství papeže Františka, který, jak uvádí ve svém listě, plně souzní s tématem všeamerické vrcholné schůzky: „Prosperita s rovností jako výzva americké kooperace“.

„Jak jsem vyjádřil v apoštolské exhortaci Evangelii gaudium, jsem přesvědčen“, píše papež, „že nerovnost a nespravedlivé rozdělení bohatství a zdrojů je zdrojem konfliktů a násilných střetů mezi národy. Předpokládá totiž, že pokrok vyhrazený pouze některým lidem se tu nutně utváří na základě obětí jiných lidí, a tudíž chceme-li žít důstojně, musíme jedni proti druhým bojovat. Takto dosažený blahobyt je už ve svých kořenech nespravedlivý a je atentátem na lidskou důstojnost. Existují „primárně potřebné statky“ jako půda, práce a bydlení a „veřejné služby“ jako zdravotnictví, školství, bezpečnost a životní prostředí, ze kterých nesmí být nikdo vyloučen.“

Ačkoliv toto všichni sdílíme, poznamenává dále Svatý otec, skutečnost je bohužel zcela odlišná. Zásadním úkolem dnešního světa je proto globalizace solidarity a bratrství namísto globalizace diskriminaca a lhostejnosti. „Dokud nedospějeme k rovné dělbě bohatství, nevyřeší se vůbec žádné sociální problémy“, zdůrazňuje František. „Nestačí doufat, že chudí budou sbírat drobty, které padají ze stolu bohatých. Jsou nutné konkrétní činy ve prospěch nejvíce znevýhodněných lidí. Tak jako v rodině, která věnuje největší pozornost nejmenším dětem, mají být marginalizovaní lidé prioritním zájmem vládců“, vyzývá papež a připomíná: „Církev se vždy stavěla za konkrétního člověka, pečovala o jeho potřeby a nabízela mu možnosti k rozvoji“ (Centesimus annus, 46).

V druhé části poselství americkým státníkům Petrův nástupce upozorňuje na otázku imigrace a s ní spojeného obchodu s lidmi a otrocké práce. „Chybějící spolupráce mezi státy vyčleňuje mnohé lidi z právního rámce, nedává jim možnost uplatňovat jejich práva a vydává je jako rezignované oběti napospas těm, kteří je zneužívají“. Existují situace, vysvětluje papež, ve kterých na obranu lidských práv nestačí zákon, jehož bezcitné a nemilosrdné normy leckdy nejsou výrazem spravedlnosti. Navíc, jak dodává Svatý otec, také v rámci jednotlivých zemí se vytvářejí potupné a ostudné rozdíly, zejména mezi domorodým obyvatelstvem ve venkovských oblastech a na periferiích velkých měst. Pokud právní stát nehájí tyto lidi před rasismem, xenofobií a nesnášenlivostí, ztrácí svou legitimitu, uzavírá papež František poselství, které kard. Pietro Parolin tlumočil při zahajení panamerického summitu v Panamě.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.