František pozdravil manžela a dceru Asie Bibi

15.4.2015 

V závěru dnešní generální audience papež František pozdravil příbuzné pákistánské křesťanky Asie Noreen Bibi, která byla před šesti lety obžalována z rouhání proti islámu a roku 2010 odsouzena ke trestu smrti. Matka pěti dětí žije ve vězeňské cele více než 2000 dní a trvale poukazuje na svou nevinu. Do Říma přicestoval její manžel, Ashiq Masih, a nejmladší dcera, patnáctiletá Eisham Ashiq, která spolu se svou matkou prožívala zatčení, bití a snahu o násilnou konverzi k islámu. Z iniciativy občanských asociací a dvou italských politiků (senátora Maria Maura a zástupce ministra obrany Domenica Rossiho) se včera večer v budově italského senátu konala tisková konference, která požadovala zásah mezinárodního společenství a osvobození vězněné ženy. Manžel Asie Bibi, Ashiq Masiq, pro naše mikrofony hovořil o nelidských podmínkách v pákistánské věznici a prosí o modlitbu za svou ženu.

“Ona sama je velice silná ve své víře, z psychického hlediska se jí daří dobře. Vkládá svou naději v Boha a do modlitby. Evropa, pokud bude chtít, může v její kauze mnohé udělat. O Asii Bibi se však mluví stále méně. Křesťané v Pákistánu mají velké obtíže – po nedávném upálení manželského páru byl minulý pátek upálen čtrnáctiletý chlapec. Křesťané jsou v Pákistánu pronásledováni.“

Prohlásil manžel vězněné křesťanky po dnešním setkání s papežem Františkem. Rodinné příslušníky Asie Bibi na cestě doprovází právník Joseph Nadeem:

“Očekáváme, že Evropa bude vyvíjet tlak na pákistánskou vládu, protože dosud existuje možnost, že Asia Bibi bude zproštěna viny. Její případ se nyní nachází u pákistánského Nejvyššího soudu, což je předposlední instance. Poslední možností je pak milost z rukou prezidenta republiky. Tu však hlava státu může udělit i dříve, pokud budou evropské vlády naléhat na odpuštění trestu. U Nejvyššího soudu jsme dvakrát předložili žádost o co nejrychlejší odvolací proces, avšak soudci ji zamítli. Prohlásili, že musíme čekat na příhodnější chvíli, a ta by mohla nastat za dva nebo tři roky, možná dokonce až za čtyři roky.“

Říká obhájce vězněné ženy, který navzdory všemu zachovává optimismus: „Usilovně bojujeme za svobodu pro Asii Bibi a doufáme v pomoc mezinárodního společenství“, říká. Kauza Asie Bibi se stala symbolem zneužití zákona o blasfemii. Pákistánský právník uvádí, že zhruba 95 procent obvinění z rouhání na základě tohoto zákona je nepravdivých. Dodejme, že italští poslanci napříč politickým spektrem požadují po italské vládě, aby v případě Asie Bibi vyvíjela tlak na Islamabád a varovala před možným negativním dopadem na obchodní styky mezi oběma zeměmi.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.