Benedikt XVI. oslavil 88. narozeniny

16.4.2015 

Benedikt XVI. dnes oslavil osmdesáté osmé narozeniny ve svém vatikánském bydlišti, bývalém klauzurním klášteře Mater Ecclesiae, kde žije v ústraní od odchodu z petrovského úřadu. Ke dnešnímu výročí obdržel mnohá blahopřání, která přicházela také prostřednictvím sociálních sítí. A nechyběly ani osobní gratulace od jeho krajanů (foto). Papež František sloužil za svého předchůdce dnešní ranní mši v Domě sv. Marty a emeritnímu papeži popřál těmito slovy:

”Chtěl bych připomenout, že dnes papež Benedikt XVI. slaví narozeniny. Obětuji za něj tuto mši svatou a také vás prosím o modlitbu, aby jej Pán podporoval a dával mu hodně radosti a štěstí.”

Jak ve středečním rozhovoru pro italský deník Il Giornale (15.4.2015), potvrdil Benediktův osobní sekretář arcibiskup Georg Gänswein, emeritní papež je duševně stále svěží, má však potíže s chůzí. Ve své duchovní bdělosti často myslí na smrt a připravuje se na ni. Smrt jako rozhodující setkání s Bohem je častým tématem našich rozhovorů, uvedl německý arcibiskup. Papež František pravidelně přichází za Benediktem XVI. na návštěvu, naposledy v úterý Svatého týdne. Rozmlouvají mezi čtyřma očima a obsah jejich debaty není znám, vysvětlil arcibiskup Gänswein pro italský deník. Dalším dlouholetým průvodcem emeritního papeže je nynější sekretář Ekonomického sekretariátu a někdejší Benediktův druhý osobní sekretář, mons. Alfred Xuereb. Benedikt XVI. tráví své dny v modlitbě, aniž by ztratil svůj laskavý a jemný humor, uvedl pro naše mikrofony.

”Když jej zahlédnu ve Vatikánských zahradách, vždy mne rád pozdraví. Nedávno jsem zaparkoval nedaleko vchodu do kláštera, kde nyní Benedikt žije, a čekal jsem, až půjde kolem. Nechtěl jsem ho rušit v modlitbě růžence a zůstal jsem sedět v autě. Když přišel ke vchodu, zeptal se strážníka, kdo v tom autě sedí, a potom se ke mně obrátil se slovy: “Ale done Alfrede, přece se mne teď nebudete bát!” Je stále stejný, jeho city se nezměnily. Vidím, že také fyzicky je ve formě, je sice křehký, ale není malátný. Jeho oči vyzařují pokoj, skutečně takový pokoj, až to člověka zasáhne. Tentýž pokoj, který doprovázel jeho mimořádnou volbu před dvěma lety.”

Láska k papeži Benediktovi od jeho odchodu z petrovské služby stále roste, míní maltský kněz.

”Mnozí lidé mi říkají, že k Benediktovi pociťují stále větší sympatie a že se za něj více modlí. V den jeho narozenin bych si přál, aby lidé stále více objevovali pravou podobu papeže Benedikta, protože se obávám, že nebyl vždy dobře chápán a že dokonce některé sektory jeho postavu zkreslovaly a překrucovaly. Přál bych si tedy, abychom odhalili nádherné lidství tohoto muže, kontrast mezi jeho nesmírnou pokorou na jedné straně a jeho nezměrnou schopností myslet a předávat nám hluboké myšlenky.”

Říká mons. Alfred Xuereb, někdejší osobní sekretář emeritního papeže, v den Benediktových 88. narozenin.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.