Prefekt Papežského domu nevidí důvody ke kuriální reformě

20.4.2015 

Arcibiskup Georg Gänswein jako prefekt Papežského domu organizuje program papeže Františka a zároveň jako osobní sekretář Benedikta XVI. doprovází dny emeritního papež v ústraní modlitby. U příležitosti desátého výročí volby Benedikta XVI. na Petrův stolec poskytl několik rozhovorů pro italský i německý tisk. Obsáhlé interview dnes otiskl německý internetový portál katholisch.de. Německého arcibiskupa v něm popisuje jako „sluhu dvou pánů“, který, podle vlastních slov, věnuje svůj čas ze tří čtvrtin Františkovi, z jedné pak Benediktovi, a to „podle nejlepšího vědomí a svědomí“.

Kromě již vícekrát vyslovených názorů o kontinuitě obou pontifikátů se mons. Gänswein vyjadřuje k probíhající reformě římské kurie. Podle jeho soudu vneslo ustavení nových ekonomických úřadů do kuriálního aparátu neklid a nejistotu. Lidé s napětím čekají na konkrétní výsledky, občas se objeví údiv či nespokojenost, nicméně frontové linie napříč Vatikánem se dosud netvoří. Výraz „reforma kurie“ považuje Gänswein za přehnaný. Kuriální reforma, kterou v návaznosti na Druhý vatikánský koncil provedl Pavel VI., či nové uspořádání kurie Janem Pavlem II. (1988) měly závažné důvody, soudí německý arcibiskup, zatímco v současnosti takovýto důležitý podnět chybí. Personální či strukturální změny patří k normálnímu běhu věcí v každé instituci, míní dlouholetý kuriální úředník.

V souvislosti s říjnovou synodou o rodině mons. Gänswein neočekává žádný obrat v učení katolické církve o rodině a manželství. „Nedovedu si představit, že by se v tak podstatných otázkách církev odklonila od své tradice a kontinuity“, říká. Německý arcibiskup zároveň doufá, že se synoda zaměří na hlavní téma, tedy „evangelizaci rodiny“, a nezbloudí v debatách o dílčích problémech.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.