Papežská rada pro mezináboženský dialog: Nestigmatizujme muslimy a jejich náboženství

22.4.2015 

Vzhledem k událostem poslední doby se mnozí dotazují: „Existuje vůbec ještě prostor pro dialog s muslimy?“ Odpověď zní: Ano, a to více než kdy jindy. Zejména kvůli tomu, že většina muslimů se neztotožňuje s probíhajícím barbarstvím.
Tato slova uvozují dnešní prohlášení Papežské rady pro mezináboženský dialog, která věřící vyzývá ke zvěstování míru a nenásilí v dnešním světě, který pojem náboženství často spojuje s násilím. „V posledních dnech jsme bohužel svědky radikalizace společenského a náboženského diskursu, s následným rizikem stupňujícího se násilí, nenávisti a terorismu a s rostoucí, zcela banální stigmatizací muslimů a jejich náboženství“, čteme dále v prohlášení.

„V tomto kontextu jsme povoláni k posílení bratrství a dialogu“, vyzývá papežská rada a vysvětluje: „Věřící tvoří obdivuhodný mírový potenciál, pokud věříme, že člověk byl stvořen Bohem, že lidstvo je jediná rodina, a tím spíše, jestliže jako my, křesťané, věříme v Boha, který je láska. Pokračovat v dialogu, i když zakoušíme pronásledování, může být znamením naděje“, připomíná vatikánské prohlášení a zve ke zpytování svědomí: „Musíme se osmělit a zrevidovat kvalitu rodinného života, způsob, jakým vyučujeme dějiny a náboženství, obsah našich kázání při bohoslužbách. Zejména rodina a škola jsou klíčem k tomu, aby zítřejší svět spočíval na základech vzájemné úcty a bratrství“, píše Papežská rada pro mezináboženský dialog v závěru dnešního tiskového prohlášení.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.