Papež: Dobrý pastýř nás nikdy nenechává samotné

26.4.2015 

V poledne se pak Svatý otec jako každou neděli objevil v okně posledního patra apoštolského paláce, aby pozdravil věřící, kteří dnes na Svatopetrské náměstí přišli v nebývalém počtu přibližně 70 tisíc lidí. Petrův nástupce mimo jiné řekl:

V postavě Dobrého pastýře Ježíše spatřujeme Prozřetelnost Boha, Jeho otcovskou péči o každého z nás. Nikdy nás nenechává samotné! Důsledkem takovéhoto patření na dobrého a pravého pastýře Ježíše je pohnuté zvolání, které podává druhé čtení dnešní liturgie: „Hleďte, jak velikou lásku nám Otec projevil…“ (1 Jan 3,1). Vskutku, je to zaskakující a tajemná láska, protože tím, že nám Otec dal Ježíše jako pastýře, který za nás dává život, dal nám všechno to největší a nejcennější, co nám mohl dát! Je to nejvznešenější a nejryzejší láska, protože není motivována žádnou nezbytností, žádným kalkulem, ani žádným zištným přáním. Tváří v tvář takové Boží lásce zakoušíme nezměrnou radost a otevíráme se vděčnosti za to, čeho se nám zdarma dostalo.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy je ZDE

Po hlavní promluvě papež František obrátil pozornost k Nepálu:

Rád bych ujistil svojí blízkostí obyvatelstvo postižené silným zemětřesením v Nepálu a v sousedních zemích. Modlím se za oběti, zraněné a za všechny, kdo trpí v důsledku této pohromy. Kéž se jim dostane bratrské solidarity. A prosme Matku Boží, aby jim byla nablízku. Zdrávas Maria…

Po společné modlitbě Regina Caeli pak papež spolu s dvěma novokněžími, které dnes vysvětil, všem požehnali.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.