Zemřel kardinál Giovanni Canestri

30.4.2015 

Petrův nástupce vyjádřil hluboké pohnutí nad úmrtím kard. Giovanniho Canestriho. Emeritní janovský arcibiskup zemřel ve středu večer v Římě. Bylo mu 96 let.

Papež v soustrastném telegramu „s upřímným obdivem“ vzpomíná na pastýře, který si v církvi získal velkou úctu a který svou dlouholetou kněžskou a biskupskou službu prožíval v pokoře a věrnosti evangeliu a svěřeným duším. Jak Svatý otec píše, zesnulý kardinál nejprve působil jako farář na římských předměstích, kde se za tvrdých válečných a poválečných let věnoval zejména mládeži. Po jmenování pomocným biskupem Říma vyvíjel intenzivní apoštolát, dbal na duchovní i materiální potřeby svých věřících a zároveň se neúnavně účastnil jednání druhého Vatikánského koncilu. Také jako biskup ve trojici italských diecézí – piemontské Tortoně, sardinském Cagliari a konečně ligurském Janově – dosvědčoval pastýřskou moudrost a projevoval velkorysou pozornost vůči potřebám lidí. Vycházel vstříc každému člověku s láskou a mírností, uzavírá papež František svou kondolenci.

Zádušní mši za zesnulého kardinála Canestriho bude v sobotu ráno ve Vatikánské bazilice sloužit děkan kardinálského sboru, kard. Angelo Sodano. Obřad posledního rozloučení povede papež František. Podle svého přání bude kard. Canestri pochován v janovské katedrále sv. Vavřince.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.