Papež: Křesťanská odevzdanost Pánu není masochismus, ale výraz důvěry

5.5.2015 

Protivenství, odevzdanost, pokoj – tato tři slova tvoří osu dnešního kázání papeže Františka při mši v kapli Domu sv. Marty. Svatý otec poznamenal, že křesťan vůči protivenstvím nezaujímá „sadomasochistický postoj“, nýbrž svěřuje se Pánu v důvěře a naději.

Svatý Pavel byl pronásledován, ale navzdory tisícero protivenstvím zůstal pevný ve víře a povzbuzuje ostatní, aby doufali v Pána. Papež František si vzal podnět z dnešního čtení ze Skutků apoštolů (14,19-28) a zastavil se u tří slov: protivenství, odevzdanost a pokoj. „Ke vstupu do Božího království – řekl papež – je třeba projít chvílemi temna, tíživými momenty. Nejde však o nějaký sadomasochistický postoj – dodal – nýbrž o křesťanský boj proti vládci tohoto světa, který se nás pokouší oddělit od Ježíšova Slova, od víry a naděje. »Snášet protivenství« je výraz, který apoštol Pavel používá často,“ řekl papež:

Snášet znamená mít trpělivost, nést na bedrech tíži protivenství. A křesťanský život má takovéto momenty. Ježíš však říká: »Mějte v té chvíli odvahu. Já jsem zvítězil a také vy se stanete vítězi.« Toto první slovo nás osvěcuje, abychom pokračovali i v těžkých životních chvílích, které nám působí utrpení.

Po této radě – řekl dále papež – „přistoupil Pavel k organizaci tamější církve, ustanovil starší a poručil je Pánu. Druhým slovem je tedy toto poručení či odevzdání. Křesťan – pokračoval papež – může snášet protivenství i pronásledování tím, že se odevzdá Pánu. Jedině On je schopen dodat nám sílu, umožnit nám vytrvat ve víře a dát naději.“

Svěřovat Pánu něco, svěřit Pánu tuto obtížnou chvíli, svěřit Pánu sebe sama, své bratry, nás kněze, biskupy, svěřit Pánu své rodiny, své přátele a říci Mu: »Pane svěřuji ti to, dál to nes ty « - to je krásná křesťanská modlitba. Je to postoj důvěry v Pánovu moc a také něhu Pána, který je Otcem.

„Když někdo tuto modlitbu koná ze srdce – dodal papež – pak cítí, že je svěřován Pánu, je si jistý: »On nikdy neklame«. Snášené protivenství působí utrpení – uvažoval dále František – ale svěření se Pánu dává naději a odtud plyne třetí slovo: pokoj.“ Papež připomenul Ježíšova slova z dnešního evangelia (Jan 14,27-31a), kde »jakoby na rozloučenou« Pán svým učedníkům praví: »Pokoj vám zanechávám, svůj pokoj vám dávám«. Není to však pouhý klid - dodal papež – nýbrž pokoj, který vstupuje do nitra a dává ti sílu, takže se nám dostává toho, oč jsme prosili Pána v dnešní vstupní modlitbě, totiž »aby posílil naši víru a naději«.“

Tři slova protivenství, odevzdání se a pokoj. V životě musíme jít cestami protivenství, takový je zákon života. V takových momentech se však odevzdejme Pánu, a On nám odpoví pokojem. Pán, který je Otcem, nás má velice rád a nikdy neklame. Pokračujme nyní eucharistickou bohoslužbou a prosme Pána, aby posílil naši víru a naši naději, daroval nám důvěru, že protivenství přemůžeme, protože On přemohl svět a daroval nám všem svůj pokoj.

Končil papež František dnešní kázání v Domě sv. Marty.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.