Láska osvobozená od egoismu dává radost

10.5.2015 

Promluva papeže Františka před Regina Caeli, nám. sv. Petra

Drazí bratři a sestry, dobrý den!

Dnešní evangelium – z 15. kapitoly Jana – nás uvádí do večeřadla a podává nám Ježíšovo nové přikázání, které říká: „Toto je mé přikázání: milujte se navzájem, jak jsem já miloval vás“ (Jan 15,12). S myšlenkou na blížící se oběť na kříži potom dodává: „Nikdo nemá větší lásku než ten, kdo za své přátele položí svůj život“ (Jan 15,13-14). Tato slova pronesená během poslední večeře shrnují veškeré Ježíšovo poselství, ba dokonce zahrnují všechno, co Ježíš učinil: dal život za své přátele. Za přátele, kteří nechápali a v klíčovém momentě Jej opustili, zradili a zapřeli. Tím je řečeno, že Ježíš nás miluje, třebaže si Jeho lásku nezasluhujeme. Takto nás miluje Ježíš.

Tímto způsobem nám Ježíš ukazuje cestu, po které Jej máme následovat, cestu lásky. Jeho přikázání není pouhý předpis, který zůstává vždycky něčím abstraktním či vnějškovým vzhledem k životu. Kristovo přikázání je nové, protože On jej jako první uskutečnil, ztělesnil. Zákon lásky je tak vepsán jednou provždy do srdce člověka (srov. Jer 31,33). Jak byl vepsán? Ohněm Ducha svatého. A s tímtéž Duchem, kterého nám Ježíš dává, se můžeme ubírat touto cestou také my!

Je to konkrétní cesta, která nás vede, abychom vycházeli ze sebe vstříc druhým. Ježíš nám ukázal, že Boží láska se uskutečňuje láskou k bližnímu. Obě vedou společně. Stránky evangelia překypují touto láskou: dospělé i děti, učené i nevědomé, bohaté i chudé, spravedlivé i hříšníky - všechny přijal Kristus do svého srdce.

Tato Pánova slova nás tedy nabádají, abychom se vzájemně milovali, i když si ne vždy rozumíme a ne vždycky se shodujeme. Právě tam je však vidět křesťanská láska. Láska, která se projevuje i při rozdílnosti názorů a charakterů, protože je větší než tyto rozdíly. Takové lásce nás učí Ježíš. Je to nová láska, protože je obnovená Ježíšem a Jeho Duchem. Je to láska vykoupená, osvobozená od egoismu. Tato láska obdarovává naše srdce radostí, jak říká Ježíš: „To jsem k vám mluvil, aby moje radost byla ve vás a aby se vaše radost naplnila“ (Jan 15,11). Je to právě Kristova láska, kterou Duch svatý vlévá do našich srdcí a která koná každý den divy v církvi i ve světě. Existuje mnoho malých i velkých skutků poslušných Pánovu přikázání: „Milujte se navzájem, jak jsem já miloval vás“ (srov. Jan 15,12). Malé každodenní skutky přiblížení se starému člověku, dítěti, osamocenému nebo strádajícímu člověku, bezdomovci, nezaměstnanému, imigrantovi, uprchlíkovi.. Mocí tohoto Kristova slova se může každý z nás stát bližním svému bratrovi a svojí sestře, které potkává. V těchto skutcích blízkosti a přízně se projevuje láska, které nás učí Kristus.

Kéž nám naše Nejsvětější Matka pomáhá, aby ve všedním životě každého z nás byly Boží láska a láska k bližnímu vždycky spojeny.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.