"Pax Christi" o situaci v Kolumbii

11.8.2004 

Mezinárodní Katolické hnutí ?Pax Christi? vydalo prohlášení o situaci v Kolumbii, kterou navštívila delegace tohoto hnutí. Delegace se setkala s představitely několika církevních organizací a zástupci státu v Bogotě, Medelínu, Florencii, Cucutě a Popayanu. Na základě svých poznatků ze své cesty ?Pax Christi? vydalo toto prohlášení.

?Běhen naší krátké návštěvy Kolumbie jsme byli svědky humanitární krize ve které jsou místní obyvatelé nuceni žít. Na vlastní oči jsme viděli důsledky násilí páchaného různými militantními skupinami a extrémní chudobu civilního obyvatelstva. Slyšeli jsme svědectví o lidském utrpení způsobeného obchodem s narkotiky. Toto zlo níčí sociální struktury a korumpuje lidi. Viděli jsme důsledky devastace přírody člověkem. Na druhou stranu jsme však viděli také mnoho znamení naděje. Rostoucí zájem o práci mládeže, dětí, dospělých v zasazování se o lidská práva a důstojnost člověka. Rostoucí vědomí obyvatelstva o potřebě bojovat proti korupci, o potřebě propagace společných hodnot míru, spravedlnosti a smíření, které jsou v Kolumbii demonstrovány mnoha projekty. Byli jsme svědky toho jak se katolická církev v Kolumbii zasazuje za respektování lidské důstojnosti. Jako členové mezinárodního Pax Christi jsme přesvědčeni, že budoucnost neexistuje bez jasného NE, válce, násilí a nesspravedlnosti. A budoucnost neexistuje bez jasného ANO, za život, spravedlnost, solidaritu a absolutní respekt za lidská práva".

? Pax Christi? je mezinárodní katolické hnutí za mír, které pracuje v mnoha zemích světa. Je zaměřeno zvláště na práci v oblasti sociální spravedlnosti, lidských práv a smíření založeném na evangelijní hodnotě nenásilí.

Pavel Hruda

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.