Petrův nástupce pozdravil trenéry různých sportovních odvětví

14.5.2015 

Papežská rada pro laiky v rámci své sekce pro církev a sport ve dnech 14. až 16. května organizuje formační seminář pro trenéry, jejichž úlohu pojímá zejména z výchovného hlediska. Také papeži Františkovi toto téma leží na srdci, a proto účastníky semináře pozdravil osobním poselstvím, které dnes zveřejnil Svatý stolec. Jak by si přál, píše papež, aby se mladí lidé ve všech sportovních odvětvích a na všech úrovních sportovní činnosti potkávali s trenéry, kteří jsou autentickými svědky života a žité víry. Takovéto svědectví se pojí s vysokou zodpovědností zejména při práci s dospívající mládeží, která snáze následuje klamné vzory a nepravé štěstí.

Účinný vliv na mladé lidi však vyžaduje solidní profesionální, lidskou a duchovní formaci, poukazuje římský biskup a vyjmenovává nezbytné kvalitativní rysy sportovního formátora: počestnost, důslednost, správný úsudek, nestrannost, ale také radost ze života, trpělivost, schopnost ocenit a být laskavý. Je nezbytné, aby především v katolickém prostředí, oratořích a podobně, šel trenér příkladem své víry, zdůrazňuje papež.

„Víra nás totiž vybavuje pohledem dobroty na druhé lidi, pomáhá nám překonávat pokušení příliš vzrušené rivality a agresivity, vede nás k tomu, abychom chápali důstojnost každého člověka, včetně méně nadaných a znevýhodněných lidí“. Trenér může svým přístupem vytvořit atmosféru solidarity a sociálního začlenění a vést pomocí sportu k socializaci. Lidská a duchovní vyváženost mu napomůže, aby při sportovní aktivitě nepodléhal množství jiných, zejména ekonomických, zájmů, píše papež František účastníkům formačního semináře pro sportovní trenéry, který v těchto dnech ve Vatikánu pořádá Papežská rada pro laiky.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.