František o sv. Filipu Nerim, světci veselé víry

26.5.2015 

„Muž, který svou pokorou, radostí a lidskou vřelostí dovedl svou dobu k opětovnému odhalení skutečnosti, že pastýři duší mají kráčet se svým lidem, vést ho a podporovat ve víře”. To je pouze jedna z úvah, kterými papež František připomíná sv. Filipa Neriho v poselství, zaslaném generálnímu zástupci oratoriánů, O. Mariovi Albertovi Avilésovi. Kongregace oratoria sv. Filipa Neriho (1515-2015) vstupuje do jubilejního roku, vyhlášeného k pětistému výročí narození florentského rodáka a spolupatrona Říma. Jubileum zahájila v pondělí mše svatá v římském kostele S. Maria in Vallicella, kde odpočívají světcovy ostatky.

„Jeho hluboká víra se dotýkala srdcí těch, které potkával, především skrze jeho úsměv a dobrotu. Byla mu cizí upjatá strojenost, která se neslučuje s radostným poselstvím evangelia”, popisuje papež obdivnými a laskavými slovy světce veselé víry a označuje ho za „zářivý vzor trvalého poslání církve ve světě”. Filipovo úsilí o spásu duší v barokním Římě první poloviny 16. století se díky jeho apoštolátu stalo prioritou v činnosti církve. Byl to kněz zamilovaný do Krista, píše dále papež, který si vysloužil přízvisko „cizelér duší” zejména díky velkému zanícení, s jakým do poslední chvíle uděloval svátost smíření a vyzýval k pokání. Zároveň to byl kněz plný otcovské lásky, který se vyznačoval důvěrou k lidem. Varoval se ponurých a chmurných tónů, které nahrazoval duchem veselí a radosti v přesvědčení, že milost nepotlačuje přirozenost, nýbrž ji ozdravuje, posiluje a zdokonaluje.

„Postupně přistupoval k jednomu člověku za druhým a brzy byli všichni jeho přáteli”, vypráví Neriho životopisec a Petrův nástupce vyzdvihuje právě tuto světcovu nenucenost a útěk od vyumělkovanosti. „Volil nejzábavnější prostředky k výchově ke křesťanským ctnostem, avšak zároveň vedl ke zdravé kázni, která předpokládá volní úkon k přijetí Krista do konkrétnosti vlastního života. Byl hluboce přesvědčen o tom, že cesta ke svatosti se zakládá na milosti jediného setkání – setkání s Pánem – které je přístupné jakémukoliv člověku každého stavu, pokud k němu přistoupí v dětském údivu.

V závěru poselství Svatý otec vyzývá Kongregaci oratoria sv. Filipa Neriho, aby se nespokojila s životem v průměrnosti. „Ve škole svého zakladatele jste povoláni k tomu, abyste byli muži modlitby a svědectví, a tak přitahovali lidi ke Kristu”, vyzývá papež a doplňuje: Dnešní svět a zejména mladí lidé, kteří tolik otcovi Filipovi leželi na srdci, velice potřebují vzory, které se modlí a dokážou modlitbě naučit. A zejména, uzavírá František, si uchovejte radost, která je typická pro oratoriánského ducha a má vždy vládnout ve vašich komunitách i při vašem apoštolátu.

Celý text poselství na stránkách slovenských oratoriánů.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.