Křesťané chovající se sobecky, světácky a pedantsky oddalují lidi od Krista

28.5.2015 

Jsou křesťané, kteří od Ježíše lidi oddalují. Jedni proto, že myslí pouze na svůj vztah k Bohu, a druzí proto, že jsou prospěcháři, světáci nebo pedanti. A jsou křesťané, kteří opravdu slyší volání těch, kdo potřebují Pána – tak lze shrnout homilii papeže Františka při dnešní ranní mši v kapli Domu sv. Marty.

Papež komentoval dnešní evangelium (Mk 10,46-52) o slepci Bartimaiovi, který volal na Ježíše, aby ho uzdravil, ale učedníci ho okřikovali, aby mlčel. František vypočítal tři skupiny křesťanů. První jsou „ti, kteří se zaobírají pouze svým vztahem k Ježíši, vztahem sobeckým a uzavřeným“.

Tato skupina také dnes neslyší volání mnohých lidí, kteří se dožadují Ježíše. Jsou lhostejní, neslyší, myslí si, že život je pouze v jejich skupince, jsou spokojení a hluší k volání mnoha lidí, kteří hledají spásu, stojí o Ježíšovu pomoc i o církev. Takoví křesťané jsou egoističtí, žijí pro sebe. Nedovedou naslouchat Ježíšově hlasu.

Potom jsou takoví, kteří toto volání o pomoc slyší – pokračoval papež – ale chtějí jej umlčet. Jako učedníci, kteří odháněli děti, „aby neobtěžovali Mistra, protože Mistr byl jejich, byl pro ně a ne pro všechny. Takoví vzdalují od Ježíše ty, kdo se dožadují víry a prosí o spásu.“ Mezi nimi jsou „prospěcháři, kteří jsou blízko Ježíše“, jsou v chrámu, „vypadají religiózně“, ale „Ježíš je vyhnal pryč, protože kšeftovali v Božím domě. Takoví nechtějí slyšet volání o pomoc, raději se věnují svým kšeftům a používají k tomu Boží lid, církev.“ Tito prospěcháři vzdalují lidi od Ježíše a „nevydávají o Něm svědectví“.

Jsou to křesťané podle jména, křesťané ze salónů a recepcí. Jejich vnitřní život však není křesťanský, ale světácký. Kdo si říká křesťan a žije jako světák, odrazuje ty, kdo volají o pomoc k Ježíši. Potom jsou tu pedanti, kterým Ježíš vytýká, že kladou na bedra lidí těžká břemena. Ježíš jim věnuje celou 23. kapitolu Matoušova evangelia. Říká jim pokrytci. Vykořisťují lidi a místo toho, aby odpověděli na jejich volání po spáse, odhánějí je.

A nakonec je třetí skupina křesťanů, takových, kteří lidi k Ježíši přibližují – pokračoval papež.

To je skupina křesťanů, kteří jsou důslední v tom, co věří a v tom, co žijí. Takoví pomáhají přiblížit se k Ježíši těm, kdo volají po spáse, prosí o milost a o duchovní zdraví pro svoji duši.

„Udělá nám dobře, budeme-li zpytovat svoje svědomí – uzavíral papež – abychom pochopili, zda jsme křesťany, kteří lid od Ježíše vzdalují anebo k Němu přibližují, protože slyší volání těch, kteří prosí o pomoc ke své spáse.“

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.