Křesťané a muslimové společně proti násilí páchanému ve jménu náboženství

20.6.2015 

„Společně s papežem Františkem vám přejeme, aby plody ramadánu a radost svátku Íd al-Fitr přinesly pokoj a prosperitu a napomohly vašemu lidskému a duchovnímu růstu“, píše kard. Jean-Louis Tauran v poselství, adresovanému „muslimským bratrům a sestrám“. Postní měsíc ramadán začal ve čtvrtek 18. června a vyvrcholí zmíněným svátkem, který oznamuje přerušení půstu.

Předseda Papežské rady pro meziboženský dialog poznamenává, že radost letošního svátku je zastíněna vzpomínkou na drahé, kteří ztratili život či majetek, nebo utrpěli fyzické, duševní, ba i duchovní násilí. „Etnická a náboženská společenství v četných zemích tohoto světa procházejí obrovským a nespravedlivým utrpením, které se projevuje vraždou jejich členů, ničením kulturního a náboženského bohatství, nucenou migrací, znásilňováním žen, zotročováním a prodejem lidí, obchodem s orgány a dokonce prodejem mrtvých těl!“, píše kard. Tauran a pokračuje: „Jsme si vědomi závažnosti, jako tyto zločiny mají samy o sobě. Jsou však ještě odpornější kvůli pokusu ospravedlňovat je ve jménu náboženství, zatímco se jedná o jasnou manipulaci s náboženstvím, zacílenou na získání moci a bohatství.“

Francouzský kardinál upozorňuje na zodpovědnost výchovy v rodině, školství, náboženském vedení a sdělovacích prostředcích. „Násilí a terorismus se nejprve rodí v mysli úchylných lidí, až poté jsou páchány v terénu“. Vychovatelé proto mají bez jakékoli dvojakosti učit o posvátnosti lidského života a z ní vyplývající důstojnosti, nehledě na rasovou nebo náboženskou příslušnost. Z tohoto výchovného přístupu vyplývá zákaz zabíjet v Božím jménu, neboť by to byl dvojí zločin: proti Bohu a člověku.

„Křesťané a muslimové mají privilegium modlitby“, cituje kard. Tauran v samém závěru svého poselství sv. Jana Pavla II. ( Promluva k muslimským náboženským představitelům, Kaduna, Nigérie, 14.2.1982). Dnes je naše modlitba velice zapotřebí, zdůrazňuje předseda Papežské rady pro mezináboženský dialog. „Modleme se za spravedlnost, mír a bezpečnost ve světě, za ty, kteří se odchýlili od poctivé životní cesty a dopouštějí se násilí ve jménu náboženství, aby se obrátili a navrátili k Bohu. Modleme se za chudé a nemocné (…) a pohlížejme na budoucnost lidstva s nadějí. Zejména tehdy, když co nejvíce usilujeme o to, aby se naše oprávněné sny staly skutečností“.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.