Soustrast Svatého otce do Burundi

16.8.2004 

Svatý Otec vyjádřil svou soustrast rodinám obětí pátečního masakru v uprchlickém táboře Gatumba v Burundi. Kardinál Sodano zaslal jménem Svatého Otce telegram apoštolskému nunciovi Burundi arcibiskupovi Paulu Gallagherovi ve kterém uvádí, že Svatý Otec se modlí za raněné a rodiny obětí masakru, ve kterém přišlo o život nejméně 159 lidí a 111 bylo zraněno.

Uprchlický tábor se nachází v blízkosti bývalého Zairu, dnešní Demokratické Republiky Kongo, asi 20 km od hlavního města Burundi, Bujumbury. 3000 uprchlíků kmene Tutsi z válkou zmítaného Konga zde našlo své útočiště.

Prezident Burundi, který navštívil uprchlický tábor Gatumba řekl: ?Nikdy jsem neviděl něco takového. Je to k neuvěření.? K činu se přihlásila Armáda za Národní Osvobození tvořená příslušníky kmene Hůtů. Tato armáda bojuje proti vládě Burundi, kterou většinou tvoří příslušníci kmene Tutsi. Během tohoto mnohaletého konfliktu přišlo o život již 300 000 lidí.

Svatý Otec vyzval Komisi Spojených Národů pro Uprchlíky a humanitární organizace k rychlé pomoci rodinám obětí tohoto násilného činu.

Pavel Hruda

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.