Španělský primas kritizuje vládu a sdělovací prostředky

17.8.2004 

Španělský primas arcibiskup Antonio Caňizares kritizoval během slavnosti Nanebevzetí Panny Marie španělskou vládu a sdělovací prostředky. ?I když byla španělská církev často pronásledovaná, nikdy se necítila být tak osočována, jak je tomu nyní,? řekl španělský primas.

Jako důvody pronásledování arcibiskup Caňizares uvádí: celkovou sekularizaci světa, která zasáhla taktéž vnitřek církve, mlčící apostazi, dezerci mnohých křesťanů a morální úpadek nynějších časů. ?Všechno toto působí, že zkouška se stává velice těžkou. Nejde zde jedině o fyzickou eliminaci, ale také o útok morální,? popsal situaci církve ve Španělsku arcibiskup Caňizares. ?Španělská církev se ocitá pod útoky propagandy sdělovacích prostředků, které by měly být ve službách společného dobra a svobody. Kolik lží a manipulací pro to, aby círev zanikla anebo aby se s ní přestalo počítat.? ?Mnozí by chtěli, aby církev mlčela a aby se podřídila vládě tohoto světa,? řekl arcibiskup Caňizares.

Jak uvedl, mnohé nedávno publikované články se snaží odsunout Ježíše Krista, Boha a církev do pozadí a to zvláště dnes, kdy církev brání lidský život ve všech jeho fázích, od početí až do jeho přirozeného konce. Kdy církev brání rodinu postavenou na jediném a nerozlučném manželství mezi mužem a ženou, které je otevřeno pro nový život. Kdy církev bojuje proti manipulaci s lidskými embryi a jejich ničení. Kdy církev hlásá pravdu, i za cenu pronásledování a kdy jasně ukazuje, že cestou církve je člověk.

Arcibiskup Caňizares vyzval věřící, aby byli svobodni a mluvili o těchto skutečnostech jednoduše a jasně. ?Nacházíme se totiž v samotném středu dění,? řekl španělský primas arcibiskup Antonio Caňizares.

Pavel Hruda

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.