Papež o své apoštolské cestě do Latinské Ameriky

19.7.2015 

Petrův nástupce po odmlkách dvou předchozích nedělí oslovil dnes před polední mariánskou modlitbou Anděl Páně znovu věřící na náměstí sv. Petra. Sešlo se jich pod žhnoucím sluncem přibližně 30 tisíc a papež František jim vzdal poklonu, že přišli, hned po úvodním pozdravu. Ve své promluvě se kromě výkladu nedělního evangelia (Mk 6,30-34) vrátil k nedávné apoštolské cestě do Ekvádoru, Bolivie a Paraguaye a řekl:

Prosil jsem Pána, aby mne Dobrý Pastýř, Ježíšův Duch vedl na mojí apoštolské cestě, kterou jsem vykonal v minulých dnech do Latinské Ameriky a během níž jsem mohl navštívit Ekvádor, Bolívii a Paraguay. Z celého srdce děkuji Bohu za tento dar. Děkuji národům těchto třech zemí za jejich laskavé a vroucí přijetí a za jejich nadšení. Znovu vyslovuji vděčnost představitelům těchto zemí za přijetí a spolupráci. Z hloubi děkuji svým bratřím biskupům, kněžím, zasvěceným osobám a všemu obyvatelstvu za jejich vřelou účast. Chválil jsem s těmito bratry a sestrami Pána za divy, které vykonal v putujícím Božím lidu v oněch krajích, za víru, kterou oživil a oživuje jeho život a jeho kulturu. Chválili jsme Pána také za přírodní krásy, jimiž obdařil tyto země. Latinsko-americký kontinent má velký lidský a duchovní potenciál, opatruje hluboce zakořeněné křesťanské hodnoty, ale zakouší také vážné sociální a ekonomické problémy. K jejich řešení přispívá církev mobilizováním duchovních a mravních sil svých komunit ve spolupráci se všemi složkami společnosti. Tváří v tvář velkým výzvám, s nimiž se hlásání evangelia musí vyrovnat, jsem vybídl k čerpání spásné milosti u Krista Pána, který dává sílu ke křesťanskému svědectví a k šíření Božího Slova, aby výrazná zbožnost tamějších obyvatel mohla věrně dosvědčovat evangelium.
Mateřské přímluvě Panny Marie, kterou celá Latinská Amerika ctí jako patronku s titulem Naše Paní z Guadalupe, svěřuji plody této nezapomenutelné apoštolské cesty.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy před modlitbou Angelus je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.