Syrský františkán: V Aleppu jsem denně svědkem zázraků

20.7.2015 

„Je snadné nás fyzicky zlikvidovat, avšak žádná síla není schopna rozdupat, zničit a udusit nepatrný květ syrského křesťanství. To je ten největší zázrak, jehož jsem každodenně svědkem“, říká pro italský týdeník Tempi (17.7.2015) farář syrského Aleppa, O. Ibrahim Sabbagh. Františkánský řeholník přijal správu jedné z tamních farností právě před rokem, v plném proudu války. „Jako pastýři se snažíme svůj lid těšit slovem, duchovním doprovázením a materiální pomocí. Chceme lidem ulehčit nesení kříže, i když ho nemůžeme odejmout. Všemi způsoby poukazujeme na Boží něhu, protože lidé to potřebují“, říká O. Ibrahim. „V naší farnosti probíhá letní oratoř, kam čtyři dny v týdnu dochází 120 dětí. Připravili jsme na svátost manželství devět párů, které s velikou odvahou začínají svou rodinnou pouť nehledě na všechny obtíže. Pomáháme chudým, potřebným, lidem bez přístřeší.“

Navzdory stálé přítomnosti smrti rozkvetly v bažině války dva květy, říká syrský františkán pro italský list. „Prvním je bratrské společenství mezi různými křesťanskými vyznáními a s muslimy. Prožíváme pravý, prostý a praktický ekumenismus, který se buduje den za dnem, zatímco intelektuální ekumenismus konferencí, knih a studií zcela selhal. Spolupráce s muslimy, včetně sunnitů, je vynikající. Druhý květ“, dodává O. Ibrahim, „je Kristova přítomnost v syrských dějinách. Ač je slabý, křehký a nepatrný, žádná z procházejících bouří jej dosud nezničila“.

Boží přítomnost také dosvědčují mnohé zázraky, vypovídá dále aleppský farář. Kupříkladu, vysvětluje, při těžkém dubnovém bombardování se očekávaly veliké ztráty na životech v křesťanských čtvrtích. Konečný počet obětí byl dvanáct a jen málo lidí bylo zraněno. Podle františkánského řeholníka to byl zázrak stejně jako nespočetné každodenní zásahy Boží prozřetelnosti: „Vždy, když se modlím za někoho, komu nemohu dát jídlo, přijede zásobovací vůz s potravinami. Prozřetelnost zasáhne pokaždé, když potřebujeme za některou rodinu zaplatit nájemné anebo pokrýt výdaje spojené s narozením dítěte. Proto nepřestáváme děkovat Pánu, který nikdy nepolevuje ve své něžné péči“, uvedl O. Ibrahim Sabbagh pro týdeník Tempi.

Dodejme, že ve městě zkoušeném hladem a žízní, také jiné řeholní společnosti usilují o to, aby si Aleppští uchovali paměť živé a radostné metropole s mnoha příležitostmi k setkávání. V salesiánské oratoři se na letních táborech schází denně na pět set chlapců a dívek, sdělil pro agenturu Fides bývalý turistický průvodce a nyní salesiánský dobrovolník Samaan Daoud. Dosud nezničené křesťanské kostely v lidech „udržují naději proti vší naději“, říká, „a farnosti jsou majákem pro poutníka, který zbloudil v nepřátelském a temném moři“.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.