Polský episkopát hluboce rozčarován přijetím zákona o oplodnění in vitro

23.7.2015 

Předsednictvo Polské biskupské konference vyjádřilo po schválení zákona o oplodnění in vitro prezidentem Komorowským „nejhlubší rozčarování a hluboký žal“. Takzvaný zákon o léčení neplodnosti byl přijat polským parlamentem. Biskupové poukazují na to, že nové medicínské techniky mají povinnost chránit tři základní dobra: právo na život od početí do přirozeného skonu, jednotu manželství, která s sebou nese respektování práva manželů být výlučně otcem a matkou svých dětí a specifické vlastnosti obou pohlaví.

„Pastýři církve mají právo i povinnost vyslovit se k morálním otázkám – říká tiskový mluvčí polského episkopátu o. Pavel Rytel-Andrianik – a proto poukázali na tři skutečnosti, které jsou v diskusi často opomíjeny. Za prvé, že narození jednoho člověka za použití této metody se děje na úkor jiných počatých lidských životů; za druhé, že oplodnění in vitro není jediná metoda a že neplodnost lze řešit jinými léčebnými postupy respektujícími důstojnost lidského plození anebo adopcí, a za třetí, že každý člověk i ten, který se narodil za použití metod in vitro, má právo na bezpodmínečnou lásku a úctu“.

Polští biskupové dále prohlašují, že „morální odpovědnost za přijetí zákona mají zákonodárci, kteří podpořili a schválili použití metody in vitro, jakož i zdravotnická zařízení, která tuto techniku používají“. Biskupové apelují na všechny katolíky, aby nepřistupovali na používání této techniky. Připomněli, že papež František rozhodně odmítá různé formy „falešného soucitu“, podporujícího interrupce, eutanázii, oplodnění in vitro či užívání lidských bytostí k záchraně jiných. Podle předsedy odborné komise Polské biskupské konference pro bioetiku, arcibiskupa Henryka Hosera, je přijatý zákon špatný a bude mít negativní dopad na společnost i na zdravotní stav Poláků.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.