Při atentátech v Kamerunu a Nigérii zavražděno 50 lidí

27.7.2015 

Nejenom Nigérie, ale také Kamerun se v těchto dnech staly svědkem dalších útoků zločineckého uskupení Boko Haram. Exploze přinesly desítky obětí a jejich hrůznost plyne také z toho, že pachatelé použili děti jako nositele výbušnin. O událostech referuje misionář Giulio Albanese:

Je to šílenství v čirém stavu, pomyslíme-li, že děvčátko mladší deseti let bylo obloženo trhavinami, které byly odpáleny dálkovým ovládáním. Došlo k tomu v zalidněné oblasti v Maroua v Kamerunu a krátce na to pak stejným způsobem byla zavražděna spolu s dalšími její vrstevnice na trhu v Damaturu v Nigérii. Desítky zabitých a zraněných. Zmrzačení muži, ženy a děti. Takto tedy pokračuje kriminální ofenzíva džihádistů Boko Haram, kteří stále častěji používají ke svým zločineckým výpadům děti a mladistvé, kteří nemají tušení, čeho se účastní. Nigerijští extrémisté se dosud k žádnému atentátu nepřihlásili, ale nigerijské a kamerunské bezpečnostní složky nemají pochyb, třebaže prozatím působí dojmem bezmocnosti.

Říká italský kombonián Giulio Albanese. Od roku 2009, kdy uskupení Boko Haram začalo své zločinné akce, zemřelo v důsledku jeho útoků 15 tisíc lidí a více než jeden milion lidí bylo nuceno k migraci.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.