Plnomocné odpustky pro poutní místa v Loyole a Manrese

31.7.2015 

Papež František prostřednictvím dvou dekretů Apoštolské penitencierie udělil plnomocné odpustky poutníkům, kteří se vydají na poutní místa v Loyole a Manrese ve Španělsku. Tyto odpustky udělil při příležitosti prvního jubilejního roku slaveného v rámci tzv. Ignaciánské poutní cesty. Tento jubilejní rok byl zahájen dnes v den památky sv. Ignáce z Loyoly, zakladatele jezuitského řádu.

Ignaciánská poutní cesta byla otevřena v roce 2012 a její téměř 700 kilometrů dlouhá trasa vede územím Baskicka, Navarry, Riojy, Aragonie a Katalánska po místech, spojených se životem sv. Ignáce a s jeho poutí z rodné Loyoly do Barcelony, odkud se vydal na pouť do Svaté země.

Jak již několikrát zdůraznil papež František, život křesťana je cestou, která jej vede k tomu, aby vycházel sám ze sebe, ze své sebelásky, a postavil do středu svého života Ježíše Krista. Stejně prožíval svůj život i sv. Ignác, jehož životní pouť byla cestou plnou vnitřního neklidu, protože se upínal k obzoru, jímž je větší Boží sláva. V jeho případě se tedy jednalo o svatý neklid, jejž prožívá každý následovník Krista, který nepřestává hledat Boha.

Petr Havlíček

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.