Poutě do Santiaga de Compostela neustávají

18.8.2004 

Rafael Lopez právě ukončil svou pouť, během níž ušel 850 km a čeká již hodiny ve frontě v dešti, aby byl vpuštěn do katedrály v Santiagu de Compostela tzv. Svatými Dveřmi, které se otvírají jen ve Svatém roce. Jak říká je nadšen. Tento španělský student se rozhodl udělat pouť k legendárnímu hrobu Apoštola Jakuba, protože rok 2004 byl v Santiagu prohlášen za Svatý rok a je možné získat zvláštní odpustky tzv. ?Gran pardonanza?, neboli velké odpuštění.

Za Svatý Rok se počítá každý rok, ve kterém svátek apoštola Jakuba - 25. července - připadne na neděli. Poslední byl v roce 1999 a další bude v roce 2010.

Každý rok tisíce poutníků navštíví toto známé poutní místo. Podle místních zdrojů bude tento rok rekordní s počtem více jak 170 000 poutníků.

Ti kteří přejdou více jak 100 km pěšky nebo na koni, anebo ujedou více jak 200 km na kole, pak mají právo na obdržení latinsky psaného dokumentu Compostela.

Většina poutníků se rozhoduje splnit základní podmínky poutě, což zabere 4 nebo 5 dní. Někteří poutníci však putují i několik měsíců, tak jako například 63 letý český jezuitský kněz František Lízna, který sám překonal pěšky vzdálenost 3000 km (ze Svaté Hory do Santiaga de Compostela) a s kterým uslyšíte rozhovor v našem vysílání během příštího týdne.

Pavel Hruda

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.