Hlas chilských biskupů před projednáváním potratového zákona

3.8.2015 

V chilském parlamentu bude zítra projednáván zákon o potratu. K této příležitosti nechali chilští biskupové vytvořit webovou stránku, na níž zveřejnili všechny patřičné dokumenty, které vyjadřují hlas církve k dané otázce. Je mezi nimi i poslední dokument chilské biskupské konference z dubna tohoto roku, nazvaný „Lidské právo na důstojný život pro všechny“.

Návrh zákona, který bude chilský parlament zítra projednávat, předpokládá depenalizaci umělého přerušení těhotenství ve třech případech: když rizikové těhotenství ohrožuje život matky, když lidský plod vykazuje malformace neslučitelné se životem a když je početí dítěte důsledkem sexuálního násilí. V reakci na tento návrh chilští biskupové ve svém dokumentu zdůrazňují, že osoby, které se dostaly do situace, kdy uvažují o potratu, si zaslouží uctivý přístup a pochopení. Přesto ale potrat ze své podstaty není terapeutickým řešením, ani v situaci, kdy je ohrožen život matky a lze předpokládat, že i počatý plod může nechtěně zemřít.

Chilští biskupové se vyslovují i k případům, kdy je početí dítěte důsledkem znásilnění. Uvědomují si utrpení, které provází oběti takového násilí a jejich rodiny, a vyzývají k tomu, aby i v takových situacích byl respektován nevinný život počatých dětí, a žádají stát, aby uvedl do života programy, které by podporovaly a doprovázely matky raněné těmito bolestivými zkušenostmi. „Vyzýváme veřejné představitele,“ končí chilští biskupové, „aby chránili každý lidský život, zejména těch, kdo jsou nezranitelnější, a respektovali stejným způsobem život matky i život dítěte.“

Petr Havlíček

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.