Svatý otec připomenul svátek Panny Marie Sněžné

5.8.2015 

Pátý srpen je v liturgickém kalendáři římské církve dnem svátku Panny Marie Sněžné, který je oslavou zasvěcení první římské baziliky Bohorodičce Panně Marii. V tomto kostele je zbožně uctíván starobylý mariánský obraz, který nese titul Salus populi romani, tedy „ochrana římského lidu“. Toto vyobrazení Matky Boží je zvláště drahé papeži Františkovi, který se před ním uchyluje k modlitbě před významnými apoštolskými cestami.

Také při dopolední generální audienci Svatý otec připomenul dnešní mariánský svátek v pozdravu italským poutníkům.

„Drazí mladí, vzývejte Boží Matku, abyste pocítili něhu její lásky. Drazí nemocní, modlete se k ní v okamžicích kříže a utrpení. Drazí novomanželé, pohlížejte na ni jako na vzor vaší manželské pouti ve vzájemné oddanosti a věrnosti“.

Vyzval papež František. Slavnosti posvěcení mariánského chrámu předchází modlitební triduum, které vrcholí dnešní ranní mší svatou a večerní tradiční sněhovou nadílkou, vytvořenou z okvětních plátků bílých květů. Mariánská úcta je jedním za základních rozměrů současného pontifikátu, uvedl pro Vatikánský rozhlas arcikněz baziliky, kard. Santos Abril y Castello:

“Papež František tuto úctu velice dobře projevuje. Velmi často sem přijíždí na návštěvu – od začátku pontifikátu to bylo třiadvacetkrát. Již den po zvolení přišel, aby svěřil svou petrovskou službu pod ochranu Matky Boží. Chce nás povzbudit k tomu, abychom rozvíjeli ryzí mariánskou úctu, která vychází z tohoto výsadního místa. Svatý otec nás neustále vyzývá, abychom nesli lásku, kterou jsme dostali od Pána, na všechny existenciální periferie. V tomto okamžiku je toho velice zapotřebí. Máme hledět na jiné lidi, vzájemně se respektovat a pomáhat si, stavět vyváženější a bratrštější svět.“

připomenul arcikněz římské baziliky Panny Marie Větší, kard. Santos Abril y Castello.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.