Boko Haram útočí na kostely, ale křesťané je nadále zaplňují

8.8.2015 

Otec Peter Kamal je rektorem kněžského semináře ve středonigerijském městě Jos. V rozhovoru pro italský list Avvenire (30.7.2015) mluví o etnickém a nábožensky motivovaném násilí, jehož je toto město odjakživa svědkem. Jos totiž leží na hranici oddělující nigerijské oblasti s převahou muslimského obyvatelstva od křesťanských regionů. „Jsme nejlidnatější zemí Afriky, na naši ropu si mnozí dělají zálusk, chudoba a korupce jsou neustále otevřenou ranou a lidé za dlouhá léta ztratili důvěru v instituce,“ říká rektor semináře. „Toho všeho využívá skupina Boko Haram, kterou někteří z obyvatel podporují. Avšak většina populace se neztotožňuje s jejím šílenstvím, touží po míru a odmítá násilí. Tím spíše, když se násilnosti ospravedlňují Božím jménem,“ dodává.

Otec Kamal však především popisuje, jak se místní křesťané dívají na potoky krve, které se vsakují do jejich země: „Vírou, jakou projevují, svědčí o tom, co má v životě skutečně cenu. Mnohé atentáty se odehrávají v kostelech, ale kostely jsou stále plné. Jeden věřící mi pověděl: Otče, jestli máme zemřít, ať raději zemřeme tady, blízko Kristova těla.“ Katolická církev v Nigérii zažívá nebývalý rozkvět: přibývá konverzí dospělých lidí z jiných náboženství, biskupové a řeholníci jsou veskrze místního původu, vzniká pět nových diecézí. V semináři města Jos studuje 400 studentů a žádosti o vstup neustále přibývají, potvrzuje jeho rektor a pokračuje: „To vše díky svědectví, které mnozí křesťané vydávají ve svém každodenním životě. Určitě to není výsledek pastoračních strategií. Děje se přesně to, na co papež František opakovaně upozornil: Křesťanství roste přitažlivostí, nikoli proselytismem. Zažíváme to, co napsal Tertulián ve třetím století: Krev mučedníků je semenem nových křesťanů,“ zdůrazňuje otec Kemal.

Seminář nigerijské metropole obklopují čtyři mešity. Křesťanů je v Nigérii 30 procent, muslimů o deset procent více, zbytek obyvatelstva vyznává animismus. „Toto sousedství,“ říká rektor semináře, „je znamením soužití, diktovaného realitou. S muslimy máme všeobecně dobré vztahy, i když nechybí znepokojivé epizody, které jsou dílem extrémistů. Většina muslimů odsuzuje tato fanatická gesta, avšak měli by je kritizovat s větší odvahou. Dialog je nezbytný, ale je nutné vést dialog v pravdě, vytěsnit všechny, kdo se uchylují k násilí,“ soudí nigerijský kněz a dodává: „Prožíváme období plné úžasu i obtíží, zkoušky i milosti, protože zakoušíme, že Bůh nás nikdy neopouští. Učíme se, že život není souhrnem problémů, které je třeba vyřešit, nýbrž tajemstvím, které máme prožívat s jistotou, že Kristus přemohl svět.“

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.