150 tisíc poutníků si připomnělo mariánská zjevení v Knock

22.8.2015 

V národní mariánské svatyni Knock včera skončila novéna na připomínku zdejšího zjevení Panny Marie patřícího mezi patnáct církví uznaných mariánských zjevení. Bohoslužbě na letošní hlavní pouti předsedal newyorský arcibiskup, kardinál Timothy Dolen. Devítidenní pobožnosti, zakončené včerejší vigilií, se podle místních organizátorů účastnilo 150 tisíc poutníků nejen z Irska.

Vesnička Knock se 21. srpna 1879 stala dějištěm nadpřirozeného úkazu, jehož svědky bylo celkem 15 osob obojího pohlaví a nejrůznějšího věku. Na jedné ze stěn tehdy nevelkého kostelíka spatřily výjev, jehož pravou povahu zprvu nechápaly. Kostelnice Margaret Beirne, která večer zamykala kostel, se domnívala, že jde o nové sochy, o kterých předtím mluvil místní farář, že je zakoupí, a které prozatím nechal stát venku. Světlo, ve kterém se domnělé sochy objevily, pokládala nejprve za blesk blížící se bouřky. Nebyl to však záblesk. Světlo bylo stálé a postavy se v něm mírně pohybovaly. Užaslá Margareta si pomyslela, že jde o Matku Boží, rozběhla se domů a přivedla s sebou příbuzné a sousedy. Vizi, kterou všichni spatřili, pak popsali příslušné komisi ustavené zanedlouho místním biskupem. Šlo o výjev beze slov. Na intenzivně osvícené stěně kostela spatřili oltář s beránkem a nad ním velký kříž obklopený anděly. Největší postavou byla Maria, oděna v bílém plášti od hlavy až patám, na hlavě zlatou korunu, s pozdviženýma rukama a dlaněmi obrácenými vzhůru ve výši ramen. Po její pravici stál sv. Josef se skloněnou hlavou a s rukama sepjatýma v modlitbě. Po Mariině levici stál svatý Jan evangelista se zdviženou pravicí a v levici držel knihu. Skupina vizionářů poklekla a setrvala tak několik hodin, po nichž celý výjev naráz ustal.

Takto popisuje celou událost v Knock David M. Lindsey v knize The Women and the Dragon: Apparitions of Mary, kde říká: „Zjevení v Knock bylo beze slov. Zdálo by se, že nic nesděluje, ale není tomu tak. Mlčení je někdy výmluvnější než slova. Vidění je třeba analyzovat pozorně, aby se jeho poselství ukázalo. Maria se zjevuje se svým pozemským ženichem, sv. Josefem, a se svým adoptivním synem sv. Janem; na hlavě má zlatou korunu nebeské Královny. Uprostřed zářil neposkvrněný Beránek, jak jej spatřil sv. Jan v Apokalypse, kde říká: „Hle stojím u dveří a klepu… kdo mi otevře, k tomu vejdu a budu jíst u něho a on u mně“ (srov. Zj 3,20). Klepat se anglicky řekne Knock, což je název irské vesničky, která se stala dějištěm tohoto vidění.

Dnešní mariánskou svatyni Naší Paní v Knock navštíví ročně více než milion věřících. V roce 1979 sem na sté výročí zdejšího zjevení připutoval sv. Jan Pavel II.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.