Ohrožena existence křesťanských škol v Izraeli

2.9.2015 

Křesťanské školy v Izraeli protestují (foto) proti nové školské politice státu Izrael, který rozhodl o výrazném snížení veřejných dotací zdejším soukromým školám. Křesťanské školy zde mají přibližně deset tisíc žáků a studentů. Vatikánskému rozhlasu přiblížil situaci generální ředitel škol františkánské kustódie Svaté země o. Marwan Dedes:

Je zapotřebí nejprve říci, že naše křesťanské školy ve Svaté zemi jsou starší než státní školy, a to jak státní školy izraelské, tak i ty jordánské. Máme tedy dlouhou historii této služby, která je určena křesťanům i nekřesťanům. Izraelská vláda se rozhodla výrazně omezit financování soukromých škol, což je zničující, protože rodiče žáků a studentů jsou schopni pokrýt nejvýš 50% nákladů. Naše křesťanské školy, nejenom ty, které patří Kustódii, ale i všechny ostatní, patřící různým řeholním kongregacím, byly vždycky otevřené křesťanům i muslimům. Některé z nich navštěvují dokonce i židovské děti. Rozhodnutí vlády tedy poškozuje soužití, které existuje mezi našimi studenty, ale i jejich budoucnost.

Říká o. Dedes, který dodává, že jednání generálního sekretáře katolických škol otce Abdel-Masih Fahima s izraelskou vládou nadále probíhají a že tedy ještě zbývá naděje na změnu v této věci.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.