Portugalská biskupská konference s Petrovým nástupcem

7.9.2015 

Petrův nástupce se dnes setkal s portugalskými biskupy, kteří konají kanonickou návštěvu u Svatého stolce. Čtyřicetičlenné biskupské konferenci předal papež František text svojí exhortace a věnoval se biskupům osobně na dvou oddělených setkáních. Obsah těchto rozhovorů vedených v rámci návštěvy ad limina se nepublikuje.

Ve zveřejněném poselství adresovaném pastýřům církve v Portugalsku papež mluví o tom, jak předkládat víru v časech náboženské lhostejnosti. Komentuje proces obnovy pastoračního stylu, který prosazuje místní církev v čele s lisabonským patriarchou kardinálem Manuelem Clementem. Zahájení této cesty – konstatuje papež – je velice slibné, ale je třeba ujít dlouhou cestu. Nelze například nevidět úbytek věřících zvláště mezi mládeží. „Ptejme se, proč mladí lidé odcházejí? Je to proto, že je nezajímá nabídka? A není pro ně nabídka nezajímavá proto, že neodpovídá na problémy, které je trápí? – píše papež a s trochou ironie podotýká: „Patrně to nebude tím, že mladí odmítají na první svaté přijímání nosit zvláštní oděv, zatímco křesťanská obec diskutuje o tom, co by se mělo nosit.“

František si je však vědom, jak dále rozvádí ve svém poselství, že „převládající smýšlení, které nahlíží člověka jako stvořitele sebe samého, zcela opojeného svobodou, velice obtížně přijímá pojem povolání, jež v tom nejvznešenějším smyslu přichází od Stvořitele a Dárce lidského života.“ V podstatě jde o to, konstatuje papež, aby „katecheta a celá obec věřících přešli od školského modelu k modelu katechumenátnímu. Je zapotřebí nejenom intelektuálních poznatků, ale osobního setkání s Ježíšem Kristem. Je nepřípustné, abychom měli tolik mladých nezaměstnaných a nebeskému království chyběli dělníci a služebníci.“ Papeži Františkovi leží na srdci „osobní i pastorální konverze pastýřů i věřících“, aby všichni mohli v pravdě a s radostí říci: „církev je náš domov“ – píše Petrův nástupce v závěru svého poselství Portugalské biskupské konferenci, která byla v těchto dnech na kanonické návštěvě ad limina.
Portugalsko má přibližně tolik obyvatel, co Česká republika, a katolíci tvoří drtivou většinu 95%.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.