"Kirche in Not" informuje o své činnosti za rok 2003

21.8.2004 

Švýcarská pobočka organizace ?Kirche in Not? ? Pomoc trpící církvi, informovala o své finanční činnosti za rok 2003. Peněžní dary na konto této organizace zaslalo 334 000 lidí ze 17 zemí světa. Nejštědřejší byli Francouzi, kteří darovali více jak 12 miliónů euro a Němci, kteří darovali o 1 milión méně. Výrazným způsobem vzrostl v r. 2003 počet dárců z Chile, Brazílie a Portugalska. Organizace ?Pomoc trpící církvi? realizovala v minulém roce okolo 5 tisíc projektů ve 135 zemích světa v celkové částce 71 miliónů euro. 625 000 euro bylo zasláno Ruské Pravoslavné církvi jako pomoc k uhrazení výdajů spojených s formací duchovenstva. Podobné sumy byly zaslány do Chorvatska a Bosny a Hercegoviny, kde jsou ještě stále cítit důsledky války z první poloviny 90 tých let.

Také v Africe byla pomoc zaměřena hlavně do zemí, které jsou zmítány válečnými konflikty, jako je Súdán, Kongo, Angola a Etiopie.

V Latinské Americe byla podporována zvláště církev na Kubě a Haiti. V Asii pomoc směřovala hlavně do Číny, Barmy a Vietnamu.

16 miliónů euro obdržely církve ve Střední a Východní Evropě.

Jedna třetina celkové sumy 71 mil euro byla využita ke stavbě kostelů a farních center. O něco méně prostředků bylo použito na teologickou formaci kněží, řeholníků, řeholnic a laiků. Jedna osmina byla využita k podpoře sdělovacích prostředků a necelé 4 % byla věnována na pomoc ženským kontemplativním řádům, informovala o své činnosti švýcarská pobočka ?Kirche in Not.?

Jiří Sýkora

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.