O. Lombardi představil novinářům apoštolskou cestu na Kubu a do USA

15.9.2015 

Cesta papeže Františka na Kubu a do Spojených států, která začne tuto sobotu, bude vůbec nejdelší pastorační cestou tohoto pontifikátu. František zůstane mimo Vatikán 10 dní. Na setkání s novináři o tom mluvil P. Federico Lombardi SJ. Jak uvedl, papež během ní pronese 26 promluv; pouze čtyři z nich anglicky, zbývající ve španělštině.

Novináři, kteří budou Františka na cestě doprovázet, se zajímali také o možnosti odchylek od předem stanoveného programu. P. Lombardi potvrdil, že setkání s Fidelem Castrem lze považovat za pravděpodobné. Opakovaně zazněla také otázka, zda se papež – tolik citlivý k osudu vězněných – nezamýšlí setkat s politickými vězni na Kubě nebo alespoň s kubánskou opozicí. P. Lombardi odpověděl, že nic podobného mu není známo. Naznačil zároveň, že Apoštolský stolec reaguje na tyto situace vlastním způsobem:

Jak víme, do Vatikánu často přicházejí informace o různých problémech. Apoštolský stolec zasahuje podle svých možností a rozvážně. Často se vyjadřuje nikoli prostřednictvím veřejných deklarací, nýbrž v soukromých, bezprostředních rozhovorech. Víme, že se papež setká s prezidentem Raulem Castrem a vatikánský státní sekretář bude hovořit s představiteli kubánské vlády. Může to být příležitost probrat tyto problémy v tichosti. Když k nám přicházejí informace a výzvy, je tradicí Svatého stolce odpovídat na ně diskrétně, což je často účinnější než ostentativnější, ale méně příhodné kroky.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.