Příprava na Týden modliteb za jednotu křesťanů

21.8.2004 

Příprava na Týden modliteb za jednotu křesťanů vedla k nové spolupráci mezi Apoštolským Stolcem a Světovou radou církví. Je to poprvé, kdy text, který má být inspirací pro Týden modliteb za jednotu křesťanů byl publikován společně Komisí pro víru a konstituci Světové Rady církví a Papežskou radou pro jednotu křesťanů. Téma tohoto textu pro týden modliteb za křesťanskou jednotu je ?Kristus, jediný zaklad církve? s odkazem na text 1 Korinťanům 3:1-23. Plenární Komise pro víru a konstituci je jedinou složkou Světové rady církví, která má římsko-katolickou reprezentaci. Tato Komise se sešla začátkem srpna v Kuala Lumpuru v Malajsii, aby jednala o okruhu činností, které by pomohly církvím udělat krok kupředu v otázkách vzájemného uznání. Na pořadu dne bylo taktéž studium eklesiologických otázek pod titulem: ?Charakter a poslání Církve.?

Světová Rada církví je společenství nyní 342 církevních komunit ve více jak 120 zemích světa. Římsko-katolická církev není jejím členem, ale pracuje ve spolupráci s touto ekumenickou organizací.

K této příležitosti, členové teologické komise Ekumenické Rady církví na Slovensku připravili potřebné texty a položili tři otázky:

1 ? Co je základem, na kterém je zbudována nová existence našich církví?
2 ? Existuje místo pro růst v jednotě, jestliže jednotlivá konfesní společenství se rozrůstají?
3 ? Jaké jsou prostředky pro posílení služby církve?

Jiří Sýkora

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.