Kardinál Parolin před papežskou cestou na Kubu a do USA

18.9.2015 

Je tu naděje, že zrušení embarga pro Kubu by mohlo vést k větší otevřenosti této země ke svobodě a lidským právům – uvedl před papežskou cestou na Kubu a do Spojených státůkardinál Pietro Parolin. V rozhovoru pro vatikánskou televizi kardinál státní sekretář nicméně připomíná, že Svatý stolec podporuje zrušení embarga zejména kvůli jeho negativnímu dopadu na běžný život obyvatel ostrova.

K druhé etapě papežovy americké cesty kardinál Parolin prozradil, že jednou ze zásadních otázek, kterou se František bude zabývat ve Spojených státech, je problém přistěhovalců:

„Připouštím, že pro papeže bude migrace jedním z nejdůležitějších témat této cesty. Je to trvalá starost Svatého otce v krizové situaci, kterou prožíváme v těchto dnech. Víme, jak často o tom mluví, téměř každý den. Tentokrát se bude obracet k zemi s dlouhou tradicí přistěhovalectví a také s dlouhými dějinami otevřenosti, pohostinnosti a integrace různých migračních vln. Myslím, že to všechno může představovat základ, sociální a kulturní dědictví, na něž se můžeme odvolávat, když hledáme řešení pro současnou migraci. Doufám tedy, že setkání se zemí, která má ve svých dějinách zkušenost s tímto jevem, nám může poskytnout ukazatele k řešení aktuálních problémů v této oblasti.“

Vyvrcholením papežské cesty bude účast na Světovém setkání rodin. Ačkoli František stráví s rodinami jen několik hodin této desetidenní cesty, kardinál Parolin ujišťuje, že jde o důležitou etapu návštěvy. Pro papeže bude totiž zároveň posledním dějstvím příprav na říjnovou synodu biskupů o rodině.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.