Kubánský tisk den před papežovým příjezdem

18.9.2015 

Zprávou číslo jedna ve všech vládních médiích je papežovo poselství zemi, které ve 20:30 odvysílala kubánská státní televize. Hlavním komentátorem je deník Granma, oficiální orgán Kubánské komunistické strany. Všechno je připraveno na přivítání papeže, píše a představuje podrobně program celé návštěvy. Publikuje rovněž rozsáhlý článek o restaurování Katedrály v Santiagu de Cuba.
Nadšeně vítá papeže také deník kubánských pracujících Trabajadores. Mluví o vynikajících diplomatických vztazích mezi Kubou a Svatým stolcem, které – jak upřesňuje - nebyly od 80. let nikdy přerušeny. „Budeme poslouchat jeho slova pozorně a s úctou,“ píše.
Oficiální plátek kubánské mládeže Juventud rebelde, zasazuje návštěvu do kontextu probíhajících změn na Kubě. Srovnává situaci na Kubě se změnami v církvi a tvrdí, že jde pouze o aktualizaci jistého poselství. „Nejsme ani tak v epoše změn, jako změně epoch,“ glosuje.
Kubánská státní tisková agentura cituje vládní prohlášení, podle něhož některé kategorie pracujících mají dovoleno zúčastnit se akcí s papežem, aniž by přišly o základní plat.
Radio Habana Cuba mluví o duchovních hodnotách šířených papežem a vybízí občany, aby se neupínali k materiálním věcem. A neopomíná dodat: největším revolucionářem je ten, kdo slouží kolektivnosti.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.