Papež: Anděl strážný je u každého z nás jako Boží velvyslanec a přítel

2.10.2015 

Každému člověku dal Bůh anděla jako průvodce, aby mu radil a chránil jej; anděla, kterému má člověk ochotně naslouchat - řekl papež František v homilii při ranní eucharistii slavené v kapli Domu sv. Marty v den liturgické památky Andělů strážných. Tento důkaz otcovství, které miluje a chrání každého, se nachází na prvních stránkách Bible. Když Bůh vykazuje Adama z Edenu – podotkl papež - nenechává jej samotného, neříká mu: »zařiď se, jak můžeš«.

František citoval z modliteb a žalmů, aby připomněl, jak se ve všem, co se děje mezi nebem a zemí, vyskytuje postava Anděla strážce: »Hle, já posílám před tebou anděla, aby tě chránil na cestě a přivedl tě na místo, které jsem určil« - praví úryvek z prvního liturgického čtení z knihy Exodus (23,20-23a). „Dnešní liturgie připomíná všechny tyto božské instance, které Pán daroval všem. Každý z nás má jednoho takového průvodce“ – řekl papež.

Je stále s námi! To je realita! Je jakýmsi Božím velvyslancem u nás. A Pán nám radí, abychom si ho vážili. Když se dopustíme něčeho špatného a myslíme, že jsme sami, tak ne, on je s námi. Mějme jej v úctě. Naslouchejme jeho hlasu, protože nám radí. Když vnímáme jeho inspiraci: Učiň to… lepší je tamto… toto se nedělá… Naslouchej a nevzpouzej se mu.

„Anděl strážce nás neustále a především brání před zlem,“ pokračoval papež. „Někdy si myslíme, že můžeme mnohé – ošklivé - věci skrýt, ale všechny nakonec vyjdou najevo. Anděl je u nás, aby nám poradil, ochránil nás stejně jako to činí přítel. Přítel, kterého nevidíme, ale vnímáme. Přítel, který jednoho dne bude s námi v nebi, ve věčné radosti.“

Žádá jen, abychom mu naslouchali a brali jej vážně. Jenom toto: respektovat a naslouchat. Respektovat tohoto průvodce a naslouchat mu, to se nazývá poddajnost. Křesťan má být poddajný Duchu svatému. A poddajnost Duchu svatému začíná poddajností radám tohoto průvodce na naší cestě.

„Abychom byli poddajní – řekl dále papež – je třeba být maličcí jako děti, totiž jako ti, o kterých Ježíš řekl, že jsou v nebeském království největší (Mt 18,1-5.10), jak praví dnešní evangelium. Anděl strážce je průvodcem na cestě, učí pokoře a je třeba mu naslouchat jako to činí děti:

Prosme dnes Pána o milost této poddajnosti naslouchat hlasu tohoto průvodce, tohoto Božího velvyslance, který je vedle nás v Jeho jménu, aby nám byla jeho pomoc oporou. Stále na cestě. Také při této mši, kdy chválíme Pána, si připomeňme, jak dobrý je Pán, který nás ani poté, co jsme ztratili přátelství, neopustil a neponechal samotné.

Končil papež František ranní kázání v Domě sv. Marty.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.