Mons. Tomasi: západní vlády by měly reflektovat svou odpovědnost za podporu konfliktů

13.10.2015 

Na světě je dnes téměř 60 milionů uprchlíků a vysídlených. Evropy se však tento počet týká jen v malém zlomku. Uvedl arcibiskup Silvano Tomasi v rozhovoru pro italský katolický časopis La Difesa del Popolo (Obrana lidu). Stálý představitel Svatého stolce při agendách OSN v Ženevě podotýká, že současný stav nás neopravňuje hovořit o skutečně krizové situaci ani o invazi.

Vatikánský diplomat vybízí vlády našeho kontinentu ke zpytování svědomí. Místo naříkání by měly pamatovat na velkou odpovědnost, kterou na sebe Západ vzal, když podpořil revoluce a ozbrojoval strany konfliktů, které destabilizovaly Libyi a Sýrii, nemluvě o krajním zubožení takových zemí jako Eritrea či Súdán.

Arcibiskup Tomasi se vyjádřil také k sociálnímu napětí spojenému s přílivem migrantů. „Do hry tu vstupují politické schopnosti a velké sociální jevy. Dějiny nás učí, že je-li migrace dobře vedená, stává se ve střední a dlouhodobé perspektivě obohacením pro všechny. Pro ty, kdo migrují, země jejich původu, ale také pro místa, kde se usazují. Němci si dokonale uvědomují, že jejich pracovní trh bude v nejbližších letech naléhavě potřebovat mladé pracovní síly. Celá Evropa by si měla spíš klást otázku o možných důsledcích demografické krize a nepokřikovat hesla o invazi,“ míní vatikánský diplomat.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.