Pronásledovaní a zapomenutí

15.10.2015 

Papež František ocenil úsilí nadace Kirche in Not, která vypracovala a v tomto týdnu v Římě představila zprávu o křesťanech, utlačovaných z důvodu jejich víry. Dokument pod výmluvným názvem „Pronásledovaní a zapomenutí“ mapuje poslední tři roky – 2013 až 2015. Jak stojí v písemném poselství, nesoucím podpis státního sekretáře kard. Parolina, „Svatý otec se modlí za ty, kdo nesou veřejnou zodpovědnost, aby svědomitě bojovali nejenom za vymýcení náboženského pronásledování a diskriminace, nýbrž také podporovali mezinárodní spolupráci zaměřenou na jejich potlačení“.

Studie papežské nadace vypovídá o stále se zhoršujícím postavení křesťanů v 17 ze 22 sledovaných zemí. Počet států, označovaných za oblasti extrémního pronásledování, se zvýšil ze šesti na deset. K Číně, Eritreji, Íránu, Saúdské Arábii, Pákistánu a Severní Koreji se přidružily Irák, Nigérie, Súdán a Sýrie. V Iráku, který ještě před dvanácti lety čítal milion křesťanů, se jejich počet snížil na čtvrtinu. V Sýrii donutil pseudostát Daesh více než 120 tisíc křesťanů k volbě mezi konverzí anebo smrtí. Islamistický extrémismus se kromě Nigérie, kde uskupení Boko Haram pouze v diecézi Maiduguri zničilo 350 kostelů a donutilo 100 tisíc křesťanů k útěku, šíří také v zemích, které byly dosud považovány za naději pro africkou církev – tedy v Keni, Tanzánii, Súdánu a jiných zemích. Odhaduje se, že více než 3000 eritrejských vězňů jsou křesťané, kteří byli uvrženi za mříže z náboženských důvodů.

Neméně příznivá situace panuje na asijském kontinentu. Sílící nacionalistická hinduistická hnutí v Indii opakovaně zaútočila na křesťanské menšiny a vyhrožovala smrtí kardinálu Telesphorovi Toppovi, arcibiskupovi diecéze Ranchi. Na Srí Lance vedl buddhistický extrémismus ke zkáze anebo uzavření 165 kostelů. V Pákistánu nadále zůstává ve vězení Asia Bibi (foto), odsouzená k trestu smrti za apostazi, zatímco v Číně bylo jen v loňském roce uvězněno 449 náboženských představitelů. Málo zpráv přichází ze severní Koreje, kde Kim Čong-un vloni v březnu nařídil popravu 33 křesťanů, obviněných ze špionáže. Ve Vietnamu zavazuje zákon č. 92 náboženská uskupení, aby žádala o povolení ke shromažďování, zatímco kněžím vnucuje výchovné programy. Nový zákon o náboženských záležitostech, který se bude schvalovat v budoucím roce, situace pravděpodobně ještě zhorší, vyplývá ze zprávy papežské nadace Kirche in Not.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.