Debata o rozvedených v centru jednání

16.10.2015 

Otázka přijímání pro rozvedené žijící v nových svazcích ovládla debatu nad třetí a poslední částí pracovního dokumentu Instrumentum laboris, věnované pastoračním problémům.
V bouřlivé debatě zazněly desítky často protichůdných názorů: na jedné straně hlasy důrazně hájící katolické učení o manželství a rodině, na druhé straně přesvědčení, že nikdo nesmí být natrvalo vyloučen ze svátostí. Centrálním problémem je nalézt rovnováhu mezi milosrdenstvím a učením, resp. mezi milosrdenstvím, pravdou a spravedlností:

„Diskutovali jsme velmi podrobně o termínech obvykle interpretovaných jako protikladné koncepty, totiž milosrdenství a pravda, milost a spravedlnost - a o jejich vzájemném teologickém vztahu. V Bohu protiklady nejsou, neboť láska, spravedlnost a milosrdenství jsou v Bohu jedna a táž věc. Boží milosrdenství je základní pravdou zjevení, která nestojí v protikladu k jiným zjevených pravdám. Milosrdenství nám dovoluje nahlédnout do Boží hloubky, říká nám proč se Bůh zjevil ve svém synu a proč je Ježíš Kristus přítomen ve své církvi ve slovu a svátostech pro naši spásu. Boží milosrdenství nám tedy zjevuje důvod a cíl celého díla spásy.“

- uvedl v prezentaci práce německé jazykové skupiny P. Hagenkord SJ. Praktickým důsledkem těchto teologických úvah by měl být osobnější přístup k rozličným lidským situacím; pastorace orientovaná na jednotlivce, která „bere stejným způsobem v potaz doktrinální normy a lidskou osobu, její svědomí a zodpovědnost“ – domnívají se členové německé jazykové skupiny.

Dalším z velkých témat byla kvalita přípravy na manželství a další doprovázení manželů na jejich cestě. Pokud jde o rozvedené žijící v nových svazcích, vrátil se na pořad diskuse návrh „cesty pokání“ podle kardinála Kaspera. Řada synodálů poukazovala na to, že církev by měla nejen učit, ale také léčit rány. Ozývaly se hlasy pro delegování konkrétních rozhodnutí v těchto záležitostech na místní episkopáty.
Hovořilo se také o útoku na rodinu prostřednictvím nové ideologické kolonizace a o milionech dolarů investovaných do produkce a distribuce antikoncepčních prostředků v nejchudších zemích světa, aniž by se jakkoli pečovalo o jejich rozvoj.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.