Arcibiskup Gallagher: nemít strach z jinakosti, ale ani z vlastní identity

16.10.2015 

V Evropě narůstá intolerance a diskriminace namířená proti křesťanům. Obavy z šířícího se náboženského fundamentalismu a postupu autoritativních států vyjádřil šéf vatikánské diplomace arcibiskup Paul Richard Gallagher na konferenci „O náboženské svobodě, bezpečnosti a rozvoji v Evropě“, kterou každoročně organizuje Mezinárodní akademie pro hospodářský a sociální rozvoj v Římě.

Vatikánský sekretář pro vztahy se státy připomněl slova papeže Františka, že náboženská svoboda je „základním právem, které na sociální i individuální úrovni formuje způsoby spolupráce s našimi sousedy, jejichž náboženské pohledy se od našich různí.“ Arcibiskup Gallagher zdůraznil, že Svatý stolec usiluje o to, aby jednotlivé státy a mezinárodní organizace považovaly svobodu vyznání za podstatný ukazatel svobody dané společnosti a za kriterium dovolující ohodnotit, zda demokracie je zdravá.
Šéf vatikánské diplomacie připomněl, že křesťané se v poslední době stali hlavním cílem nábožensky motivovaného pronásledování. V souvislosti se současnými migračními pohyby ve Středozemí arcibiskup Gallagher varoval před apriorním strachem z jinakosti, ale zároveň také před strachem z vlastní identity. „Jedině Evropa, která se neobává své vlastní historie a identity ani identity jiných tvořících její tvář, bude schopna růst v bezpečnosti a míru a s odvahou a solidaritou čelit nesnadným výzvám dneška,“ shrnul vatikánský diplomat

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.