Papež kanonizoval rodiče sv. Terezie z Lisieux

18.10.2015 

V kontextu probíhající biskupské synody o rodině se dnes dopoledne na Svatopetrském náměstí konala kanonizace. Kristův náměstek zapsal do seznamu svatých čtyři světce: francouzský manželský pár Ludvíka a Zélii Martinovy (1823-1894; 1831-1877), rodiče sv. Terezie z Lisieux; dále italského faráře o. Vincenza Grossiho (1845-1917) a španělskou řeholní sestru Marii Isabel Salvat Romerovou, řádovým jménem Maria od Neposkvrněného početí (1926-1998). Kanonizační liturgie se pod poněkud pošmournou oblohou účastnilo asi 80 tisíc lidí, více než tři stovky biskupů, včetně těch, kteří se účastní zasedání synody, a oficiální delegace států, z nichž pocházejí dnes kanonizovaní světci.
Ve své homilii Petrův nástupce mimo jiné řekl:

Pojetí moci podle světských kritérií je neslučitelné s pokornou službou, která by měla charakterizovat autoritu podle Ježíšova učení a příkladu. Existuje neslučitelnost mezi ambicemi, šplhounstvím a následováním Krista; neslučitelnost mezi poctami, úspěchem, pověstí, pozemskými triumfy a logikou ukřižovaného Krista. Slučitelnost však existuje mezi Ježíšem, „znalým utrpení“, a naším utrpením. Připomíná nám to list Židům, který představuje Krista jako velekněze, jenž sdílí naše lidství ve všem kromě hříchu: „Náš velekněz není takový, že by nebyl schopen mít soucit s námi, slabými. Naopak! Vždyť on sám byl vyzkoušen ve všem možném jako my, ale nikdy se nedopustil hříchu“ (Žid 4,15). Ježíš uskutečňuje podstatu kněžství svým milosrdenstvím a soucitem. Učinil přímou zkušenost našich těžkostí, zná zevnitř naše lidství, a to že se nedopustil hříchu, mu nebrání chápat hříšníky. Jeho sláva nevyvěrá z ambice či touhy po moci, nýbrž je slávou lásky k lidem, přijímá a sdílí jejich slabosti, nabízí jim uzdravující milost a jejich úmorné putování provází nekonečnou něhou.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy homilie je ZDE

Kanonizační liturgie trvala přibližně dvě hodiny a po jejím skončení přibližně v poledne, kdy papež každou neděli vybízí k mariánské modlitbě Anděl Páně, oslovil Petrův nástupce všechny přítomné znovu a obrátil pozornost k nynější situaci ve Svaté zemi:

Se značnými obavami sleduji situaci velkého napětí a násilí, které sužuje Svatou zemi. V této chvíli je zapotřebí velké odvahy a velké vnitřní síly, aby bylo možné se zřeknout nenávisti a pomsty a počínat si smířlivě. Proto se modleme, aby Bůh ve všech lidech - vládnoucích i v občanech – posílil odvahu postavit se proti násilí a činit konkrétní kroky ke zklidnění. V nynějším blízko-východním kontextu je naprosto zásadní věcí vytvoření míru ve Svaté zemi. Žádá to od nás Bůh i blaho lidstva.

Po společné mariánské modlitbě Anděl Páně udělil Petrův nástupce všem apoštolské požehnání.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.