O synodě mluví delegát ČBK, biskup Jan Vokál

19.10.2015 

„Je samozřejmé, že v různých oblastech světa se sociálně–antropologická situace lidí poněkud liší. Mnoha lidem však chybí základní znalost konceptů, které jsou pro naši víru zásadní,“ řekl pro Vatikánský rozhlas královéhradecký biskup Jan Vokál, který je delegátem České biskupské konference.

Toto je první synoda, které se mohu účastnit, a je to pro mě velký dar a radost. Velmi mě těší, že Svatý otec, jako pravý pastýř, chce vyslechnout biskupy z celého světa v pastoračních záležitostech, jež se dotýkají rodiny. Je samozřejmé, že v různých oblastech světa se sociálně –antropologické situace lidí poněkud liší. My jsme přirozeně uvykli těm otázkám, které se týkají Evropy, převážně Západní Evropy.

V promluvě k 50. výročí založení biskupské synody papež mluvil o decentralizaci. Myslíte, že je tedy na místě?

Pokud jde o decentralizaci, v této věci musí rozhodnout Svatý otec. My jsme pouze poradní hlas a můžeme předložit nějaké návrhy.

Opakovaně se vracel požadavek jasného slova o rodinách a „výzvách“, které před ní klade dnešní doba.

Jistě, Svatý otec nás k tomu vyzval už na loňské synodě a já jsem téhož názoru a oceňuji to. Ve svém malém vystoupení jsem zdůraznil, že vzhledem k tomu, že nás Svatý otec vybídl mluvit jasně a prostými slovy, přimlouval bych se za to, aby - v případě, že ze synody vzejde závěrečný dokument – byl formulován jasně a prostě, srozumitelně pro všechny. Aby to nebyl dokument, v němž najdeme veškeré učení církve a biblické odkazy, ale pro mnoho lidí bude nesrozumitelný.

Které otázky podle vás zejména potřebují jasné slovo?

Podle mého skromného názoru, ale také na základě toho, co slyším kolem sebe, mám za to, že ve světě je rozšířená malá obeznámenost nebo přímo neznalost věcí, které jsou pro naší víru zcela zásadní: koncept stvoření, hříchu, odpuštění, obrácení a tedy také milosrdenství, které s tím bezprostředně souvisí.

Celá řada synodálních otců je toho názoru, že by se do závěrečného dokumentu mělo shrnout učení církve o manželství a rodině, někteří by dokonce byli pro vypracování jakéhosi katechismu na toto téma. Myslíte, že by něco takového bylo užitečné?

Já bych tomu byl nakloněn. Ve svém příspěvku jsem se snažil na tuto skutečnost upozornit. Myslím, že pokud po dvou synodách na téma rodiny neshrneme učení církve o rodině do hlavních bodů s biblickými odkazy, hrozí, že bude odsunuto stranou, téměř jako zapomenuté, ačkoli bylo vždy součástí magisteria.

Říká Královehradecký biskup Jan Vokál.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.