Biskup Vokál kázal před generálním shromážděním biskupské synody

23.10.2015 

Královéhradecký biskup Jan Vokál kázal před generálním shromážděním Biskupské synody o rodině. Stejně jako všechna předchozí zasedání v synodní aule, také dnes zahájili synodálové své jednání modlitbou ranních chval. Homilii ke čtení z proroka Amose (4,13) přednesl delegát české biskupské konference, mons. Vokál.

„Někdy je potřeba se zastavit, pozvednout oči k nebesům a připomenout si, že nejsme pány světa a života. Je dobré zahledět se na nebe, hory a moře, uslyšet sílu větru a hlas vodstva.... Jak to rád činil sv. Jan Pavel II., jehož liturgická památka připadla na včerejšek. Potřebujeme se cítit malí – takoví, jací také vskutku jsme – ve velkém univerzu, které Bůh stvořil a nepřestává tvořit a oživovat v každém okamžiku.
Život mezi umělými věcmi, které jsme sami vytvořili, pozvolna mění naše vnímání reality i sebe samých. Aniž bychom si povšimli, zapomínáme kde jsme a kdo jsme, ztrácíme pojem o svých skutečných dimenzích. Někdy se považujeme za všemocné, ačkoli nejsme, jindy se považujeme za bezmocné, což rovněž nejsme.
Jak připomíná prorok Ámos, jsme jako stéblo trávy, to je pravda, avšak naše srdce je mocné nekonečna. Jsme „téměř nic“, to je pravda, ale dokážeme se zeptat „proč?“ a vnímat ve svém nitru tajemný vztah, byť někdy bolestný, k Tomu, který stvořil svět, slunce, měsíc a hvězdy... (srov. Ž 8). Mezi veškerým stvořením – které je svým způsobem pokornější a poslušnější svému Stvořiteli než my – my lidé jako jediní dokážeme rozpoznat a dokonce i pocítit, že Boží všemohoucnost, jeho nezměrná velikost je pouze láska, láska, která je milosrdná, něžná a slitovná, jako láska matky k malým a křehkým dětem. Jako jediní dokážeme vytušit, že celé stvoření sténá a trpí jako rodička při porodu (srov. Řm 8,22).
Svatý Jan Pavel II. nám odkázal proroctví, že toto je čas milosrdenství. Nazval druhou neděli velikonoční Nedělí milosrdenství a sám odešel na věčnost o vigílii této neděle. Kéž se za nás nadále přimlouvá, abychom se stávali stále více milosrdní, jako je milosrdný náš Otec v nebesích (srov. Lk 6,36).“

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.