Encykliku Laudato si´ dosud vydalo šedesát nakladatelství

3.11.2015 

Encyklika Laudato si´ doposud vyšla v šedesáti nakladatelstvích po celém světě, potvrdil v severoitalském Pordenone ředitel Vatikánského nakladatelství, o. Giuseppe Costa. Italský salesián vystoupil na prezentaci vatikánské knižní produkce, kterou furlánské diecéze Concordia-Pordenone a Vittorio Veneto pořádají už devátým rokem. Z jeho příspěvku vyplynulo, že na vydavatele náboženské literatury dopadla hospodářská krize méně tíživěji než na jiné obory. Stačí pomyslet na patnáctiprocentní nárůst žádostí o spolupráci na nedávném Franfurtském knižním veletrhu, zdůraznil o. Costa. Stánek Vatikánského nakladatelství měl rovněž velký úspěch a vyznačoval se vysokou návštěvností na Světovém setkání rodin ve Filadelfii, dodal.

Poslední papežský dokument bude ve středu 4. listopadu prezentován také v mexickém parlamentu. Jak uvedli mexičtí biskupové pro agenturu Fides, jde o bezprecedentní událost v zemi, kde se vládní instituce v nedávné minulosti vyznačovaly silným antiklerikalismem. V rámci sympozia nazvaného “Chudoba a klimatické změny. Úvod do encykliky Laudato si´” vystoupí arcibiskup diecéze Monterrey, mons. Cabrera López, a pomocný biskup mexické arcidiecéze, mons. Pérez Talamantes. Mexický parlament v polovině října jednohlasně schválil pozvání papeži Františkovi, aby v rámci své pastorační návštěvy Mexika v únoru příštího roku navštívil také sídlo této instituce (Foto: mexický senát).

Jak oznámil kardinál Norberto Rivera, arcibiskup Mexika, papež František přijede do hlavního města v pátek 12. února 2016. Pro současného Petrova nástupce to bude čtvrtá cesta do Latinské Ameriky, zatímco Mexiko se chystá na sedmou papežskou návštěvu po pěti cestách Jana Pavla II. a návštěvě Benedikta XVI.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.