Kardinál Parolin: dialog s fundamentalisty není možný

7.11.2015 

„Dialog s fundamentalisty, považuji za nemožný. Někdo jistě může podobný dialog navrhovat, ale já takovou možnost nevidím, protože oni sami dialog odmítají,“ tak reagoval vatikánský státní sekretář na otázku po možnosti rozhovorů s tzv. Islámským státem při nedávné konferenci organizované Papežskou radou pro mezináboženský dialog. Zároveň kardinál Pietro Parolin zdůraznil ohromnou roli náboženství v nastolení míru, protože jeho zdrojem je lidské srdce. „Mír vychází ze srdce, které žije v pokoji s Bohem, v pokoji s druhými i se sebou samým,“ zdůraznil vatikánský kardinál.

Podobného mínění byl také chaldejský arcibiskup Arbílu v iráckém Kurdistánu. Právě v tomto městě našlo útočiště 135 tisíc křesťanů vyhnaných z domovů bojovníky tzv. Islámského státu. Arcibiskup Bashar Warda zdůraznil, že je nutné rozlišovat islamisty a jiné muslimy, kteří se ocitli pod vládou kalifátu. S těmi je naopak nutné budovat mosty pokoje a důvěry.

Libanonská muslimka Nayla Tabbara, víceředitelka Institutu Adyan, vyjádřila přesvědčení, že muslimové jsou povinni nejen odsuzovat islámské extrémisty, ale sami jít příkladem a ukazovat, že islám je náboženstvím, které ctí svobodu vyznání. Zároveň prohlásila, že si sama nedokáže představit Blízký východ bez křesťanů, kteří se významně podílejí na životě a kultuře arabské společnosti. Proto jsou všichni povinni usilovat o to, aby vyznavači Krista v tomto regionu zůstali a cítili se tam bezpečně.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.