Slovenští biskupové u papeže Františka

12.11.2015 

Přijímání migrantů, role laiků v církvi, pastorace rodin a mládeže, ale také jednota pastýřů a pastorace Romů, byly hlavními akcenty poselství, které papež František předal slovenským biskupům při jejich audienci v rámci návštěvy Ad limina Apostolorum. Papež se dnes setkal s 15 slovenskými biskupy (14 úřadujících a 1 emeritní). Jak se stalo zvykem, své oficiální poselství jim předal v písemné formě a vedl s nimi volnou rozpravu, která podle sdělení bratislavského arcibiskupa Stanislava Zvolenského trvala hodinu a půl. Předseda Konference biskupů Slovenska to řekl po setkání na tiskové konferenci, kde se jej novináři ptali také na záležitost emeritního arcibiskupa Roberta Bezáka. Jeho odpověď vám přinášíme:

Já sám - i na podnět svých spolubratrů biskupů - jsem položil Svatému otci otázku, zda pokládá za užitečné, abychom mluvili také o bolesti, kterou prožívala či prožívá katolická církev na Slovensku ohledně emeritního arcibiskupa Bezáka. Svatý otec byl velice ochotný a mluvil s velkou úctou poměrně dlouho na toto téma. Vysvětloval nám okolnosti. Řekl nám, jak se tímto případem zaobíral a studoval příslušnou dokumentaci. Zmínil také svoje setkání s otcem arcibiskupem Bezákem a povzbudil nás, abychom také my, když budeme mluvit do médií, zprostředkovávali především onu základní myšlenku, kterou při setkání s otcem arcibiskupem Svatý otec vyslovil, že totiž je připraven mu pomoci.

Na otázku novinářky ze Slovenské televize, zda to znamená, že mons. Bezák nechce přijmout pomoc, arcibiskup Zvolenský dodal: „Kladete mi otázku, kterou byste měli položit mons. Bezákovi.“

Svatý otec se v úvodu svého poselství slovenskému episkopátu věnuje migraci. Označuje ji za fenomén, který se stal znamením času, a který si žádá citlivý přístup a smysl pro spravedlnost. „Církev je povolána hlásat a dosvědčovat přijímání migrantů v duchu milosrdné lásky a v úctě k důstojnosti lidské osoby, při nezbytném zachovávání legality,“ píše František. Dále se vrací k jednomu ze základních témat svého pontifikátu, totiž k postoji otevřenosti a setkávání. Chválí zakotvenost slovenského národa v katolické tradici a dodává, že právě tato pevná kulturní identita jej má vést k širšímu dialogu na kontinentální a světové úrovni, kde se vede debata „o životně důležitých otázkách“, jako důstojnost lidského života a základní funkce rodiny.

Papež zmiňuje významnou roli laických věřících, povolaných vnášet evangelijní kvas do profánního prostředí, nevyjímaje politické procesy směřující k obecnému dobru. A vybízí slovenské biskupy také k docenění role laiků uvnitř církevní komunity.

Svatý otec se pochvalně vyjádřil o aktivitách na podporu rodiny a povzbudil k dalšímu pastoračnímu úsilí v této oblasti, jak na diecézní tak na národní úrovni. Zvláštní pozornost se má věnovat doprovázení neúplných rodin, zejména jsou-li ve hře děti. Nemenší pozornost má církev věnovat mládeži, kterou je třeba orientovat k setkání s živým Kristem. Navzdory svůdným nabídkám dnešní hedonistické společnosti se mladí nenechávají snadno odradit obtížemi a jsou připraveni nasadit bezvýhradně své síly, pokud se jim přeloží autentický smysl života – povzbuzuje papež slovenské biskupy a apeluje: „Potřebují proto z vaší strany jasné věroučné a morální ukazatele, aby mohli v lidské obci budovat obec Boží.“

Jak bývá zvykem při těchto příležitostech, klade Svatý otec pastýřům na srdce péči o kněze. Zmiňuje zejména přípravu programů trvalé formace v oblasti teologie, spirituality, pastorace a sociálního učení církve. Intelektuální připravenost se však musí snoubit se svědectvím života, vzájemného bratrství a s duchovním pokojem a horlivostí, kterou dává pouze trvalý vztah k božskému Mistrovi, dodává František.

V posledním z bodů svého poselství slovenským biskupům připomíná papež František pastoraci Romů, jako skupiny, která stále zůstává v jisté „sociální izolaci“.

Na závěr papež žádá biskupy, aby předali jeho pozdravy svým církevním společenstvím a zejména všem, kdo se v nich angažují v hlásání evangelia, a svěřuje pastorační starosti biskupů přímluvě P. Marie Sedmibolestné, patronce Slovenska.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.