O. Samir: role muslimů v boji s ISIS je nezastupitelná

19.11.2015 

Pokud jsou muslimové proti terorismu, proč nevycházejí demonstrovat na ulice evropských měst, aby veřejně vyjádřili svůj nesouhlas? – ptá se v kontextu pařížských útoků o. Samir Khalil Samir SJ, egyptský jezuita a islamolog, který je rektorem Papežského Institutu východních studií. Připomíná, že muslimové jsou takových protestů schopni. Ukázali to v Egyptě, když nesdíleli radikální názory prezidenta Mursího. V boji s tzv. Islámských státem mají nezastupitelnou roli. Důležité je totiž zvítězit nad ním nejen vojensky, ale také ideově. Je potřeba ukázat, že nejde o jednu z možných interpretací islámu. I když nelze říci, že to, co dělají teroristé, nemá s islámem nic společného – zdůrazňuje O. Samir:

„Část muslimů tvrdí, s odvoláním na Korán a na ranou islámskou tradici z doby Mohameda, že islám je dnes slabý, protože nezachovává věrnost původním vzorům z prorokovy doby, to znamená nešíří po světě víru všemi možnými prostředky. Právě takový byl raný islám. Nijak se nepodobá například judaismu, v němž Židům stačí, že jsou vyvoleným národem, a vyhýbají se jakémukoli proselytismu. Islám se od prvopočátku zakládá na dobyvačné válce. Sám Mohamed vedl několik desítek válek,“vysvětluje o. Samir.

Podle o. Samira lze očekávat v západních zemích další útoky. Západ a křesťané jsou totiž historicky hlavním nepřítelem islamistů. Za velkou překážku v boji proti tzv. Islámskému státu považuje o. Samir dvojakost bohatých arabských zemí, jako je Saúdská Arábie. Oficiálně deklaruje nepřátelství vůči teroristům, ale na druhé straně je všeobecně známo, že patří k jednomu z finančních zdrojů této organizace.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.