František k pařížské konferenci o klimatických změnách

6.12.2015 

Na Svatopetrském náměstí se k poledni sešlo asi 30 tisíc lidí, aby si vyslechli pravidelnou nedělní promluvu papeže před mariánskou modlitbou Anděl Páně. Petrův nástupce komentoval evangelium z dnešní liturgie (Lk 3,1-6) podávající výzvu Jana Křtitele k obrácení, upozornil na předsudek, který brání vnímat obrácení jako potřebu a úkol pro každého, křesťana nevyjímaje. Cílem obrácení, tedy změny smýšlení, je osvojit si Ježíšovo smýšlení.

Zkusme si tedy položit otázku: je skutečně pravdou, že v různých životních situacích a okolnostech v sobě máme Ježíšovo smýšlení? Opravdu chováme stejné cítění jako Ježíš? Například když pochybíme nebo jsme dotčeni, umíme reagovat bez nevraživosti a promíjet ze srdce, tomu, kdo žádá o prominutí? Promíjet je obtížné, velmi obtížné. To mi zaplatíš – dere se z nitra! Anebo když máme sdílet radosti či bolesti, dovedeme upřímně plakat s plačícími a radovat se s radujícími? Když máme vyjádřit svoji víru, dovedeme to odvážně a jednoduše, aniž bychom se styděli za evangelium? A tak bychom mohli v otázkách pokračovat. Nejsme spořádaní, stále potřebujeme obrácení, potřebujeme smýšlení, které měl Ježíš.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy je ZDE

Po hlavní promluvě papež František věnoval pozornost probíhající pařížské konferenci o klimatu:

Sleduji s hlubokým zájmem práce probíhající Konference o klimatu v Paříži a opět mne napadá otázka, kterou jsem položil v encyklice Laudato si´: „Jaký svět chceme předat těm, kdo přijdou po nás, dětem, které nyní vyrůstají?“ (č.160). Pro dobro společného domu, nás všech a budoucích generací by každá snaha v Paříži měla směřovat k oslabení dopadu klimatických změn a současně potírat chudobu a umožnit rozkvět lidské důstojnosti. Obě tyto opce jdou pospolu: zastavit klimatické změny a potírat chudobu, aby vzkvétala lidská důstojnost. Prosme Ducha svatého, aby osvítil ty, kdo jsou povoláni přijímat tak důležitá rozhodnutí, a dal jim odvahu neustále dodržovat kritérium volby toho největšího dobra pro celou lidskou rodinu.

Potom papež zaměřil pozornost k významnému ekumenickému výročí:

Na zítřek připadá padesáté výročí pamětihodné události, ke které došlo mezi katolíky a pravoslavnými. 7. prosince roku 1965, v předvečer zakončení Druhého vatikánského koncilu, byly společným prohlášením papeže Pavla VI. a ekumenického patriarchy Atenagory vymazány z paměti exkomunikační dekrety mezi římskou a konstantinopolskou církví z roku 1054. Je vskutku prozřetelnostní, že toto historické gesto smíření, které umožnilo nový dialog mezi pravoslavnými a katolíky v lásce i pravdě, je připomínáno na prahu Jubilea milosrdenství. Autentická cesta k jednotě není možná, aniž bychom prosili Boha i sebe navzájem o odpuštění za hřích rozdělení. Ve svojí modlitbě pamatujeme na drahého ekumenického patriarchu Bartoloměje a další představitele pravoslavných církví a prosíme Pána, aby vztahy mezi katolíky a pravoslavnými byly vždycky inspirovány bratrskou láskou.

Nakonec papež připomněl včerejší beatifikaci tří peruánských misionářů a mučedníků:

Včera v Chimbote byli beatifikováni Michal Tomaszek a Zbygniew Strzałkowski, konventuální františkáni, a Alessandro Dordi, kněz fidei donum, kteří byli zabiti z nenávisti k víře roku 1991. Věrnost těchto mučedníků v následování Ježíše ať dává sílu nám všem, ale zvláště křesťanům pronásledovaným v různých částech světa k odvážnému dosvědčování evangelia.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.