Program papežovy návštěvy v Mexiku

14.12.2015 

V sobotu, kdy papež František na závěr bohoslužby pro latinskoamerickou komunitu osobně ohlásil termín chystané apoštolské cesty do Mexika, byl také oficiálně zveřejněn její podrobný program. Petrův nástupce se vydá na cestu v pátek 12. února půl hodiny po poledni z římského letiště Fiumicino.

Uvítací ceremonie v hlavním městě Mexiko City proběhne na druhý den. Papež navštíví prezidenta Spojených států mexických, setká se s občanskými představiteli a diplomatickým sborem, potom s Mexickou biskupskou konferencí a sobotní den (13. února) zakončí slavením eucharistie ve svatyni Panny Marie Guadalupské.

V neděli 14. února se papež vydá vrtulníkem do Ecatepec, kde bude sloužit mši svatou. Odpoledne se vrátí do Mexiko City, aby tam navštívil pediatrickou nemocnici, a setkal se pak v Mexickém národním auditoriu s představiteli kultury.

V pondělí 15. února se vydá letecky do San Cristobal de Las Casas, kde bude v místním sportovním areálu sloužit mši pro domorodé indiánské komunity státu Chiapas. Odpoledne se papež setká v nedalekém Tuxtla Gutiérrez s rodinami a navečer se vrátí zpět do hlavního města.

V úterý 16. února František odcestuje letadlem do města Morelia, kde bude slavit eucharistii spolu s kněžími, řeholníky a seminaristy. Odpoledne navštíví zdejší katedrálu a na místním stadionu se setká s mládeží. Potom se vrátí zpět do hlavního města.

Ve středu 17. února se papež opět letecky vydá do města Ciudad Juárez, kde dopoledne navštíví věznici a potom se v Colegio de Bachilleres setká s pracujícími. Odpoledne pak bude na prostranství zdejšího tržiště slavit eucharistii. Z Ciudad Juárez se potom vydá na zpáteční cestu do Říma, kam přicestuje ve čtvrtek 18. února ve 14:45.
Papež pronese celkem 13 promluv, z čehož 5 homilií.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.