Otevřena cesta ke kanonizaci bl. Matky Terezy z Kalkaty

18.12.2015 

Papež František přijal včera na soukromé audienci prefekta Kongregace pro svatořečení, kardinála Angela Amata, a schválil promulgaci čtyř dekretů. První se týkal zázraku na přímluvu bl. Matky Terezy z Kalkaty (1910-1997), zakladatelky sester misionářek lásky a bratří misionářů lásky. Uznání zázraku otevírá bezprostředně cestu ke kanonizaci.

Jak informoval postulátor kanonizačního procesu matky Terezy, Kanaďan o. Brian Kolodiejchuk z kongregace misionářů lásky, k uznanému zázraku došlo před sedmi lety v brazilském Santos. Šlo o uzdravení pacienta trpícího zánětem mozku virového původu. Jeho žena jej svěřovala přímluvě bl. Terezy z Kalkaty a když jeho choroba dosáhla kritického stádia, modlila se za něho ve farnosti spolu s místním knězem. V téže době se její manžel, tehdy už hospotalizovaný, náhle pocítil lépe a ranní vizita na druhý den potvrdila vymizení symptomů choroby. Uzdravený muž, který je technickým inženýrem, se mohl vrátit do práce, kterou nadále vykonává. Navíc, přestože jeho choroba a testy prováděné v průběhu léčby vykazovaly jeho neplodnost, je dnes otcem dvou zdravých dětí.

Další tři dekrety uznávají heroické ctnosti tří Božích služebníků. Dva z nich se týkají řeholníků z Itálie a ze Španělska. O. Giuseppe Ambrosoli (1923 – 1987) patřil do kongregace misionářů komboniánů, do které vstoupil po ukončení studia medicíny. Zemřel v roce 1987 v Ugandě po 31 letech misijní a lékařské práce. Španělský školský bratr Adolfo Lanzuela Martínez (1894-1976) zemřel v roce 1976 v Zaragoze.

Třetí dekret vatikánského kongregace se týká osobnosti z 19. století, jejíž dílo však zůstalo aktuální i v naší době. Německý lékař Heinrich Hahn(1800-1882), laik a otec početné rodiny, byl zároveň sociálně a politicky činnou osobností. V roce 1837 založil v rodných Cáchách Misijní sdružení sv. Františka Xaverského, které se později rozrostlo v Mezinárodní misijní dílo Missio, které dodnes sídlí v Aachen.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.