Schváleny nové projekty na pomoc iráckým a syrským křesťanům

19.12.2015 

Papežská nadace Kirche in Not schválila 19 nových projektů na podporu křesťanů pronásledovaných tzv. Islámským státem. Syrským a iráckým vysídlencům přispěje na základní potřeby, léky, ubytování a duchovní službu.

„V zemích jako Irák – zdůrazňuje o. Andrzej Halemba, který má v rámci organizace na starost střední východ – je jedinou podporou pro tamní křesťany to, co jim pošleme my. Po staletí se tito naši bratři ve víře zásadním způsobem podíleli na rozvoji společnosti v této oblasti a ve chvíli největší potřeby byli opuštěni.“

Mezi novými projekty pro Irák je výstavba školky pro 125 dětí z křesťanských rodin, které se uchýlily do Bagdádu. Už v loňském roce dotovala Kriche in Not 8 škol v Irbílu, které dnes navštěvuje více než 7 tisíc dětí. Pro Irbíl zajistí také nová hygienická zařízení pro 175 rodin ve vesničce, která nese jméno zakladatele této nadace, o. Werenfrieda, kde od loňského roku žijí v provizorních domcích křesťané vysídlení z Ninivské planiny. Mezi dalšími projekty je finanční pomoc pro 182 křesťanských rodin hoštěných v diecézi Kirkúk a Sulaimanya či zásobování vodou, dodávky elektrické energie a jídlo pro 135 rodin v uprchlickém táboře P. Marie v Bagdádu.

V Sýrii nadace podporuje věřící z Qaryatan, pro které pořídí plynová kamna, a pro 4 500 křesťanských rodin v Homsu dodá prostředky základní pomoci. Další fondy byly uvolněny na provoz škol v tzv. Údolí křesťanů (Wadi al-Nasar) pro příštích šest měsíců. A salesiánkám, které vedou italskou nemocnici v Damašku, pořídí Kirche in Not nový vůz.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.