Křesťanská starostka zachránila oslavy vánoc

19.12.2015 

Oslavy vánoc v místě Ježíšova narození měly být letos zrušeny. Palestinská vláda se totiž rozhodla zrušit veškeré veřejné oslavy na celém Západním břehu Jordánu. Oficiálním důvodem je intifáda trvající od října. Palestinští bojovníci z Al-Fatah byli ještě radikálnější. Zakázali v Betlémě tradiční vánoční stromky, jesličky, procesí, koncert, ohňostroj i sváteční osvětlení ulic. V době intifády není co slavit, ohlásili bojovníci militantního křídla Organizace pro osvobození Palestiny.

Křesťané se proti restrikcím vzbouřili a oslavy Narození Páně v Betlémě nakonec budou, byť v omezené míře. Zásluhu na tom má zejména křesťanská starostka města Vera Baboun (foto). Této odvážné ženě se podařilo obhájit právo postavit vánoční strom, jesličky, uspořádat procesí a dokonce i slavnostně osvětlit některé ulice. Odvolán byl nakonec koncert s Andreou Bocellim a ohňostroj.

Křesťané v Betlémě nicméně pociťují stále větší ohrožení. V roce 1948 tvořili 85% obyvatel města. Dnes jich zůstalo sotva 12%. Stále častěji se stávají terčem útoků, přibývá případů znásilnění, jsou násilně vyháněni ze svých pozemků mafií, tolerovanou palestinskou vládou. Postupující islamizace palestinské společnosti vede ke stále větší diskriminaci křesťanů také mezi zaměstnavateli.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.